Belföld

Eladó a DAM

Eladó a DAM Steel Speciális Acélgyártó Rt.; a március óta felszámolás alatt álló diósgyőri kohászati cég értékesítését meghirdette a felszámolószervezet, a Mátraholding Rt. - mondta a felszámolószervezet vezérigazgatója kedden.

Nyilvános pályázatot írt ki a DAM Steel Rt. eladására a Mátraholding Rt., az ajánlatok beadási határideje december 8-a – mondta Kovács János. A leendő vevőnek egyúttal meg kell vásárolnia a Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft-t is, amely a DAM-tól bérli és működteti a termelőegységeket, és foglalkoztatja az alkalmazottakat.

A DAM vagyon áfa nélküli vételára 5 milliárd forint, míg a BNA Kft-t 3 millió forintért hirdette meg a Mátraholding – ismertette Kovács János. A kohászati ingatlanok irányára 2 milliárd forint, a technológiai gépekért, berendezésekért, gyártóeszközökért 1 milliárd 750 millió forintot, a készletekért 1 milliárd 45 millió forintot, az energiaszolgáltató DAM Energy Kft-ben lévő 66 százalékos üzletrészért pedig 200 millió forintot szeretne kapni a felszámoló.

A nyertesnek a pályázati kiírás értelmében egyebek mellett vállalni kell a kohászati cég környezeti kárelhárítási kötelezettségeit is. A felszámolás márciusában kezdődött meg, a Mátraholding júniusban indította újra az acélgyártást, majd a termelő munkát augusztusban az általa és az érdekképviseleti szervek vezetői által alapított BNA Kft-be vitte át.

A BNA bérbe vette és működteti a DAM Steel vagyontárgyait. A cégnek néhány héttel ezelőtt a munkaügyi tárca a munkaerő-piaci alapból 1,15 milliárd forintot adott, a pénz fél évig biztosítja a társaságnál foglalkoztatott több mint 1100 dolgozó
bérét és annak járulékait. Marjasné Endrédi Zsuzsanna, a BNA vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: már az értékesítési hirdetmény megjelenése előtt több szakmai befektető érdeklődött a kohászati vagyon iránt, természetesen érdemi tárgyalások még senkivel sem kezdődtek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik