Belföld

Csillag szerint a tőkebefektetők számára vonzó Magyarország

A kormány adócsökkentéssel, beruházási kedvezményekkel és a versenyképesség javításával ösztönözheti újabb befektetésekre a vállalkozókat, akik mindig is a lábukkal szavaznak, azaz itt maradnak, vagy továbbmennek - jelentette ki Csillag István közlekedési és gazdasági miniszter kedden Budapesten a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME)konferenciáján.

Ebben az évben október végéig 113 millió euró kockázati tőkét fektettek be Magyarországon. A 2001-től 2002 végéig elnyúló választási kampány után a Medgyessy-kormány feladata, hogy a magyar gazdaságot visszaállítsa arra a makrogazdasági pályára, amelyen 1995-2000 között haladt – mondta Csillag István. Egy kis, nyitott, exportorientált gazdaság fogyasztásra építő növekedése ugyanis az egyensúly felbomlásával jár együtt – tette hozzá.

A gazdasági miniszter szerint a kormánynak olyan gazdasági környezetet kell teremtenie, ahol a nagy hozzáadott értékű, magas termelékenységgel működő vállalkozások szívesen telepednek meg, olyanok, amelyek Magyarországról látják el termékeikkel európai vagy távolabbi vevőiket. “A jövő évi adóváltozások, például a társasági adó 2 százalékos csökkentése és a kínált beruházási adókedvezmények hátterében az a felismerés áll, hogy az egészséges gazdasági bővülés motorja a beruházás és az export” – fogalmazott Csillag István.

Mivel a kormány elkötelezett az euró 2008-as bevezetése mellett, ennek érdekében az államháztartás GDP-arányos hiányát a jövő évi 3,8 százalékról 2006-ra fokozatosan 2,5 százalékra kívánja csökkenteni, az inflációt pedig erre az időszakra 3 százalék alá kívánja szorítani – ismertette a kormány hosszabb távú elképzeléseit a gazdasági és közlekedési miniszter.

A gyengélkedő Európai Uniós piac ellenére Magyarország továbbra is vonzó célpontja a kockázati illetve a magántőkének – állította a konferencia szünetében tartott tájékoztatóján Tzvetkov Julián, az MKME elnöke. A befektetési bankár elmondta, hogy tavaly 127 millió eurót, ez év októberéig 113 millió eurót fektettek be a magán illetve a kockázati tőkések Magyarországon. A legjelentősebb üzletet a Danubius Rádió megvásárlásával az Advent International kötötte, sajtóhírek szerint közel 30 millió euró értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik