Belföld

Szeptemberben nőttek a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak szeptemberben 8,5 százalékkal, az első kilenc hónapban 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az idén augusztusban a mezőgazdasági termelői árak színvonala 5,2 százalékkal, január-augusztusban 3,2 százalékkal volt magasabb, mint a bázisidőszakban. Tavaly január-szeptemberben az árak 5,4 százalékkal voltak alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az idén az első kilenc hónapban a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 9,9 százalékkal nőtt, az élőállatok és állati termékeké 6 százalékkal csökkent 2002 azonos időszakához képest.


A gabonafélék árszintje 27,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a búza áremelkedése 29,1 százalékos volt. Az élelmezési célú burgonya ára 44,9 százalékkal nőtt. Az első kilenc hónapban a zöldségfélék ára átlagosan 5,2 százalékkal, a gyümölcsféléké 11,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A vágóállatok termelői ára 10,5 százalékkal elmaradt az előző év január-szeptemberitől, ezen belül a vágósertés ára 18,5 százalékkal, a vágóbaromfié 3,8 százalékkal csökkent, a vágóborjú ára 12,9 százalékkal növekedett.


A tehéntej termelői ára 0,6 százalékkal, a tyúktojásé 6,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly január-szeptemberben. A KSH kimutatása szerint a mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala 2003 márciusa óta emelkedő tendenciát mutat, a búza átlagára szeptemberben 33010 forint, augusztusban 31810 forint volt tonnánként.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik