Belföld

Nemzetközi tiltakozás a tervezett drávai vízerőmű ellen

Több ország környezetvédelmi szervezetei követelik a horvát kormánytól a Novo Virje drávai vízerőmű építése tervezésének leállítását - írta a hétfői számában a Vecernji list című zágrábi újság.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint sok
kellemetlenséget okozhat a november 23-ára kiírt parlamenti
választások utáni új horvát kormánynak a drávai vízerőmű kérdésének nemzetközi szintre emelése: a környezetvédelmi szervezetek arra figyelmeztettek, hogy a Dráva és a Mura érintetlen alsó folyása mintegy 380 kilométer hosszan kanyarog Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Magyarország között. Ez a nagy vízrendszer a zöldek szerint olyan biológiai különbözőséget képez, amely az európai környezetvédelem szempontjából kiemelt jelentőségűvé teszi. Különösen vonatkozik ez a horvát részről tervezett Novo Virje vízerőmű által veszélyeztetett 30 kilométer hosszú folyószakaszra, amelyen víz alá kerülne több mint 10 négyzetkilométernyi erdő és 5 négyzetkilométernyi legelő, a Dráva elveszítené folyásdinamikáját, romlana a talajvíz minősége, 160 négyzetkilométeren tönkremennének a tölgyerdők, csökkennének a halállomány ívásterületei, megszakadna a Dráva-Mura rendszer ökológiai egysége és kiszáradnának az erdők a Dráva menti magyar nemzeti parkban – olvasható a Vecernji listben.


A lap szerint a Dráván eddig 22, a Murán 26 vízerőmű épült, aminek következtében eddig is csökkent a folyók halállománya és száradnak ki az erdők az árterületeken. 27 négyzetkilométeres víztározójával a Novo Virje vízerőmű lenne a legnagyobb a Dráván. Fél évszázaddal ezelőtt még Magyarország is tervezte a volt Jugoszláviával együtt gátakkal átépíteni a Dráva alsó folyását, de l998-ban Budapest feladta e tervet, a Duna-Dráva nemzeti park részévé nyilvánította a Dráva partterületét és követeli Horvátországtól a vízerőmű-építési terv határon átnyúló hatásának tüzetes tanulmányozását.


Az önállósult Horvátországban 1998 óta tárgyalnak a Novo Virje vízerőmű építési tervéről. Ekkorra készült el egy környezetvédelmi tanulmány, amelyet helyi ellenvetésekre 1999-ben kiegészítettek, a határon átnyúló magyarországi hatások vizsgálata azonban még folyamatban van. A Novo Virje vízerőmű építésének kezdettől fogva számos ellenzője van a horvát Dráva mente lakosságának körében is, a zöldek
pedig figyelmeztették a horvát kormányt, hogy az építési terv
ellentétben áll az Európai Unió madár- és vízvédelmi rendelkezéseivel is. A horvát parlamenti választások utáni új kormánynak így a lap szerint legalább két projektre, a Barátság-Adria kőolajvezetékre és a drávai vízerőmű építésére vonatkozóan nehéz lesz egyeztetnie a horvát gazdasági és a környezetvédelmi érdekeket – írta a Vecernji list.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik