Belföld

Küszöbön a kínai-magyar autóipari beszállítói egyezmény

Kínai-magyar autóipari beszállítói egyezményt írnak alá a napokban Magyarországon - jelentette be Zhang Zhigang kínai kereskedelmi miniszterhelyettes a Budapesten hétfőn megkezdődött háromnapos kínai-magyar kormányzati és üzletember találkozó szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A kínai kormány nem törekszik arra, hogy hosszú távon kereskedelmi többletet tartson fenn Magyarországgal, ennek érdekében keressük azokat a lehetőségeket, amelyek a már meglévő magyar kereskedelmi deficit csökkentését szolgálhatják – mondta a kínai politikus. Kifejtette, hogy Medgyessy Péter magyar kormányfő augusztusi kínai látogatásának köszönhetően aláírt turisztikai szándéknyilatkozat után már karácsonyra több ezer kínai turista látogathat Magyarországra, a szolgáltatásokkal így csökkenthető a magyar külkereskedelmi deficit.


 25 ezer kilométernyi autópálya

Kínában az idei adatok szerint 25200 kilométernyi autósztráda
van, a második leghosszabb hálózat a világon, a pályák hosszúsága öt év alatt a hatszorosára nőtt. Így a kínai autósztráda-építési tapasztalatok jól hasznosíthatók Magyarországon – mondta a kínai politikus, hozzátéve, hogy készek részt venni egy új dunai híd megépítésében is. 

A kínai kereskedelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy a kínai üzletember delegációhoz csatlakozik egy olyan befektetői csoport, amely magyarországi autóipari beruházást szeretne végrehajtani. Zhang Zhigang elmondta azt is, hogy jövőre Kína globálisan ezer milliárd dollár értékben tervez autóipari importot, ebben Magyarországnak is szerepe lehet. Úgy fogalmazott: Magyarországgal együtt “új selyemutat” építenek. Csillag István egyetértésével kiemelte, hogy Magyarország az EU-csatlakozással az unió keleti kapuja, amely olyan dinamikusan fejlődő régiók felé nyit, mint amilyen Kína is. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik