Belföld

A héten már fizet a K&H

A Népszabadság információi szerint ezen a héten lezárulhat a K&H Equitiesszel szemben támasztott követelések elbírálása, vagyis kiderülhet, mennyit hajlandó kifizetni a K&H Bank a brókercégénél eltűnt milliárdokból. A Kulcsár Attilával kapcsolatban álló csaknem 70 ügyfél ugyanis máig egy fillért sem kapott. Még az eredetileg a számlájára befizetett tőkét sem vehette fel senki.

A brókercég tulajdonosai – a K&H Bank és a holland ABN-Amro – korábban azt ígérték, minden jogos kárigényt kielégítenek. Az ügyfelek – a bankkal történt egyeztetés során megfogalmazott – igényeinek megalapozottságát egy, a bankon belül alakult bizottság feladata elbírálni. Ennek a bizottságnak ugyanakkor sem a munkájáról, sem az összetételéről nem ad információkat a hitelintézet. A K&H-nál erre hivatkozva még azt az információnkat sem erősítették meg, hogy ezen a héten valóban végez-e a bizottság az igények felülvizsgálatával.

A K&H Equitiestől ügyfelei összesen jóval több mint húszmilliárd forintot követelnek. Ennek fele egyetlen cég, a Betonút Rt. kárigénye: 11,8 milliárd forint. Ebből a pénzből biztosan csak az a 4,2 milliárdos állampapírcsomag van meg, amelyet az Állami Autópálya-kezelő Rt. számláján foglaltak le, miután nyilvánvalóvá vált, hogy ezekkel az értékpapírokkal próbálták pótolni az állami cég vagyonából elsikkasztott összeget.

A 4,2 milliárdnyi állampapírt a Betonút Rt. napokon belül visszakaphatja, ami egyben azt is jelenti, hogy a K&H-ügyben – immár biztosan – állami milliárdoknak is nyoma veszett. Ez az értékpapírcsomag ugyanis a legegyszerűbben igazolható követelések egyike, a brókercég pedig ezeket fizeti ki elsőként. Míg a kétes hitelességű követelések esetében – úgy tudjuk – a bank inkább a bíróságra bízza majd a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik