Belföld

Gyorsjelentések – mire számíthatunk?

A harmadik negyedéves gyorsjelentések zöme a napokban jelenik meg, azok a cégek, amelyek már publikáltak, a vártnál jobb eredményekről számoltak be. Lehet, hogy új csúcsra törnek a vállalati profitok?

A múlt héten hagyományosan a Richter nyitotta meg a fontosabb vállalatok beszámolóját. A legoptimistább elemzői várakozásokat is meghaladó profitról számolt be. Az árfolyam ezután korántsem kis léptekkel száguldott a 25 ezres szinten túlra. Az idén árfolyamát megduplázó Richter harmadik negyedéves eredménynövekedésével alátámasztotta az árfolyamteljesítményt, amely jórészt a növekedés hasonló ütemű folytatásának szól.

Richter, Démász: minden összejött

A befektetők mámorát egyelőre nem látszottak megzavarni azok az apróságok, amelyek azért színesítették a képet. Az eredményeket követő elemzői konferenciahívás során Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója például megerősítette, hogy a negyedéves eredményt három, egyszerinek tekinthető tétel szépítette. Ezek közé sorolható egy kétmillió dolláros royalty-bevétel, a Magyarországon tapasztalható készletnövelés a nagykereskedőknél és a marketingköltségek rendkívül alacsony szintje.

Bogsch Erik arra is felhívta a figyelmet, hogy az USA-ban nehéz lesz 15 százaléknál magasabb növekedést elérni, míg a hazai piacon egyáltalán nem valószínű expanzió. Mielőtt azonban komolyan aggódni kezdenénk, meg kell azt is jegyeznünk, hogy a negyedéves gyorsjelentést követően az elemzők hada felfelé fogja módosítani a profitelőrejelzéseket és ez az árfolyam további emelkedésével járhat. Érdemes azért arra is ügyelni, hogy ha túl magasra emelik az elemzők a várakozásaikat, akkor annak előbb-utóbb csalódás lesz a vége, de ennek most még nyoma sincs.

A Démász-részvényeseknek sincs okuk panaszra, hiszen gyógyszeripari társához hasonlóan a szegedi cég negyedéves profitja is meghaladta az összes várakozást, és alighanem örömkönnyeket csalt a magas osztalékra ácsingózók szemébe. A Démász kapcsán még annyi negatívumról sem tudunk beszámolni, mint fentebb, mert egyszerűen minden összejött a cégnek. Pontosabban, az árfolyamhatáson kívül minden, ugyanis a Démász árfolyama tanyát vert a 12 ezer forint környékén, és ott olyan kellemesnek tűnik a klíma, hogy az eredmény hatására sem volt hajlandó tartósan magaslatot váltani.

Biztató makrohírek

 

A kötvénypiaci konszolidáció után más jó hírek is érkeztek a makrofrontról. A külkereskedelmi mérleg szeptemberi egyenlege a vártnál rosszabb lett ugyan, de a befektetésekhez kapcsolódó import értéke 210 milliárd forintról 400 milliárd forintra nőtt és ezek a beruházások előbb-utóbb exportot is fognak generálni, így a forintra is nyomást gyakorló folyó fizetési mérleghiány várhatóan javulni fog jövőre. Pontosabban kevésbé fog romlani a számok tükrében, ugyanis igazítanak a számviteli elveken. Olyan tételek is bekerülnek a számításba, amelyek eddig nem voltak, és ezek mintegy 1,5 százalékkal fogják megnövelni a számokat. 

Tiszta Amerika!

Ebben a kötvénypiaci események is közrejátszhattak, hiszen a Démász osztalékhozama magas kamatkörnyezetben kevésbé kecsegtető. Márpedig az kötvényhozamok mintegy 80 bázispontot emelkedtek, így várták a múlt héten az MNB esetleges kamatemelését. A jegybank nem csekély meglepetést okozva inkább a kötvénypiaci intervenció eszközével élt, állampapírokat vásárolt vissza a piacon. „Tiszta Amerika” – gondolhatják most sokan, és valóban: a kötvénypiaci intervenciót az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szokta alkalmazni.

A trükk beválni látszott, a piac végül nem tudott kamatemelést kierőszakolni, és megnyugodni látszik a likviditásszűke is. De továbbra is szükség lenne a kamatok csökkenésére, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy ha sokáig eltér a jegybanki alapkamat és a piaci kamat, az a forint gyengüléséhez fog vezetni.

Leragadtak a részvényárak

Mindeközben külföldön csend honol a piacokon, és ezt egyesek nehezen tudják feldolgozni. A gazdaság szárnyal, a vállalatok profitabilitása javul, ezt tükrözték a harmadik negyedéves számok is. Ráadásul egyre több elemző mondja, hogy van még hely a további emelkedésre. A részvények azonban fittyet hánynak erre, nem moccannak jelentősen. Ennek oka az lehet, hogy ez az év volt az új évezredben az első, amikor részvényeken profitot lehetett elérni, és sokan nem akarják kockáztatni a bónuszukat.

Ha valóban ez áll a háttérben, akkor viszont nem számíthatunk semmi jóra az év hátralevő részében. Ahogy nem számíthatnak bónuszra a magyar kötvénypiacon ügyködők sem, akiknek ez az év masszív veszteséget hozott. Lehet, hogy jó ötlet kihasználni a magas kamatokat és pénzünket magyar állampapírba fektetni. Tíz év, 7,5 százalék. Mintha nem létezne konvergencia!



Gyorsjelentések – mire számíthatunk? 1


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik