Belföld

A Die Presse a Jobbikról – Csurka versenytársat kapott

A Jobbik párttá alakulásáról Magyarország: Új erő a jobboldalon címmel közölt írást hétfőn a Die Presse című bécsi napilap.

A Jobboldali-populista Csurka versenytársat kapott alcímmel megjelentetett cikkben Peter Bognar, a konzervatív napilap budapesti tudósítója emlékeztetett arra, hogy az új párt egy diákmozgalomból alakult ki. Az a célja, hogy a 2006-os választásokon parlamenti képviseletet szerezzen, és ezt mindenekelőtt nemzettudatos politikával akarja elérni.

A Die Presse szerint az önmagát nemzeti-kereszténynek és konzervatívnak tekintő párt Orbán Viktor ex-kormányfő Fidesz-MPSZ-je és Csurka István szélsőjobboldali MIÉP-je között látja a helyét a politikában. Az új párt mindenekelőtt a posztkommunista átalakulási folyamatok vesztesei, a szociálisan gyengék és a nemzeti érzelműek körében akar támogatókat találni.

A Die Presse megállapította: megfigyelők úgy látják, hogy az új jobboldali párttal végleg meg vannak számlálva a kilépésekkel és belső viharokkal meglehetősen megrázkódtatott Csurka-párt napjai. A megfigyelők további meglátása, hogy a Jobbik elnökének újonnan megválasztott, 27 éves Kovács Dávid Csurka István széthulló pártjának végét jelentheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik