Belföld

Brüsszel tönkreteheti a horvát cukorgyárakat

Brüsszel a most kirobbant cukorbotrány miatt akár tönkre is teheti a szlavóniai cukorgyárakat Horvátországban - írta vasárnapi számában a Vecernji list című zágrábi újság.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint minden attól függ, milyen büntetést rónak ki Zágrábra azért, hogy behozatali nádcukor is volt az eszéki cukorgyárból az Európai Unió tagországaiba szállított horvát cukorkivitelben. Hivatalosan ugyan nem tudni, hogy milyen mennyiségű tiltott kivitelről volt szó. A kiviteli vám megfizettetése nem járna komolyabb következményekkel, egy nagyobb büntetés kiszabása azonban visszavetheti a horvát cukorgyárakat arra a léthatárra ahol a kilencvenes évek második felében tengődtek – írta a Vecernji list.


A lap emlékeztet: az eszéki (Osijek), a zupanjai és a verőcei (Virovitica) cukorgyár annak köszönheti újjáéledését, hogy kiváltságos helyzetbe került, amióta nem kell drága kiviteli vámot fizetnie az európai uniós országokba szállított cukorra. Horvátország tavaly közel 40 millió euró értékű cukrot szállított az Európai Unióba és mezőgazdasági termékkivitelében a cukor a cigaretta mögött a második helyre ugrott. Idén már az év első felében 89 ezer tonna cukrot szállítottak ki a horvátok 64 millió dollár értékben, és terveik szerint az év végéig több mint 120 millió dolláros mennyiséggel cigaretta-kivitelüket is megelőzhetnék.


Az Európai Bizottság gazdasági visszaéléseket vizsgáló hivatalának (OLAF) szakértői megállapították, hogy amíg 2000-ig 6-10 ezer tonna volt Horvátország cukorbehozatala, ez a mennyiség a többszörösére ugrott azóta, hogy Zágráb lehetőséget kapott vámmentes cukorkivitelre az uniós országokba. 2001 eleje óta az EU-hatóságok Horvátországból, valamint Szerbia-Montenegróból a cukorbehozatal erős növekedését észlelték. Ezért tavaly tavasszal az erre az importra vonatkozó vámkönnyítéseket Szerbia-Montenegrótól meg is vonták.


A gyanú nyomán a horvát kormányt is vizsgálatra kérték fel az ügyben. Bozidar Pankretic horvát földművelésügyi miniszter kijelentette, hogy Horvátországnak érdekében áll, hogy tüzetesen kivizsgálja és önszántából jelentse ezket a visszaéléseket az Európai Uniónak. A kormány pénteken elismerte az Európai Bizottságnak, hogy az eszéki (Osijek) cukorgyárnál visszéléseket tártak fel az uniós cukorexportban. Horvát cégek az Európai Unióban – európai támogatások segítségével – olcsón cukrot vásároltak fel, importálták, átcsomagolták, majd később mint vélhetően hazai terméket vámmentesen újraexportálták az EU-ba.


Az eszéki cukorgyár tavaly is szállított horvát répacukor helyett nádcukrot Görögországba, és az idén is az történt, hogy nádcukor keveredett a kivitelre szánt répacukor közé – írta a Vecernji list.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik