Belföld

Brüsszel aggódik a PSZÁF átszervezése miatt

Lehetséges, hogy az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének átszervezésére beterjesztett törvényjavaslat miatt - idézte egy nevének elhallgatását kérő brüsszeli tisztségviselő véleményét a Reuters hírügynökség pénteken.

A tervezet a Reuters által idézett forrás szerint csökkenti a PSZÁF függetlenségét. “Nem hallgathatunk” – idézte a brüsszeli illetékest a hírügynökség. A tisztségviselő a Reuters szerint hozzáfűzve, hogy Frits Bolkenstein, az EU belső piaci kérdésekben illetékes biztosa közlemény nyilvánosságra hozatalát fontolgatja az üggyel kapcsolatban.


“Ha egy kormány, csak hogy megszabaduljon egy független hatóságtól, amely a korrupciót vizsgálja, ha feloszlathatja azt a hatóságot, hogy másnap egy másikat alakítson, és az Európai Bizottság hallgat, akkor a bizottság nem teljesíti a kötelességét” – idézte a tisztségviselőt a Reuters.


A Pénzügyminisztériumban úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy ez ügyben semmilyen hivatalos jelzést, értesítést nem kaptak az Európai Uniótól, és így reagálni sem kívánnak a Reuters jelentésére. A PSZÁF maga nyomatékosan kéri az Országgyűlést, hogy alaposan fontolja meg a kormány által beterjesztett, szakmailag nem egyeztetett, a felügyelet független és hatékony működését veszélyeztető törvényjavaslat napirendre tűzését – áll a felügyelet csütörtöki, az MTI-nek eljuttatott közleményében.


A PSZÁF-nál továbbra is szükségesnek tartják, hogy a szervezetet és a pénzügyi rendszer egészét érintő törvénymódosítást megelőzően egy azt megalapozó, nemzetközi követelményeket is magába foglaló, napi politikai érdekektől mentes értékelés készüljön. Javaslatuk szerint egy független, a felügyeleti munkában jártas, külföldi szakemberekből álló bizottság megvizsgálhatná a PSZÁF munkájának hatékonyságát, eredményességét, az esetleges továbblépés irányait.


A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy az EU már három éve, legutóbb éppen a szerdán közzétett jelentésében sürgeti a PSZÁF rendelkezési jogának megteremtését, amit a kormány javaslata elvet. A mostani EU jelentés a felügyelet munkájával kapcsolatosan más hiányosságot nem említ, azt hatékonynak minősíti – teszik hozzá. Egy nappal korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is határozottan ellenezte a PSZÁF-ról szóló törvény módosítását, úgy ítélve meg, hogy az súlyosan sérti a felügyeleti munka függetlenségét.


Ugyancsak szerdán a kormány szóvivője, Gál J. Zoltán sajtótájékoztatón közölte: a kormány nem vonja vissza a PSZÁF-ról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot. Hangsúlyozta: érdemes átvizsgálni a PSZÁF jogi státusát, ez a munka pedig jelenleg folyik. “Ennek célja a befektetők és a betétesek védelme, mindazon anomáliák elkerülése jegyében, ami az elmúlt időszakban megrengethette hatmillió magyar bankbetét”-tulajdonos bizalmát, és kárt okozott húszezer magyar állampolgárnak, akik az ingatlanszövetkezetekbe fektették megtakarított pénzüket – mondta Gál J. Zoltán.


SZDSZ az átalakítás mellett

Hétfő reggel a Magyar Televízió Napkelte című műsorában Kunce Gábor az SZDSZ elnöke megerősítette, hogy a szabaddemokrata frakció is támogatja a PSZÁF átalakítására benyújtott kormányjavaslatot, mert az tisztábbá, egyértelműbbé teszi a felügyelet felelősségi viszonyait. Szerinte a javaslat nem befolyálsolja a szervezet kormánytól való függetlensét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik