Belföld

Pőrén a neten – Enron dolgozók levelei

„Szóval csak egyéjszakás kaland voltam neked...“– mindenki számára elérhető az interneten az Enron dolgozóinak belső levelezése. A vállalat elleni nyomozás kiteregeti a munkatársak szennyesét is.

Ideje mindenkinek átgondolnia, hogy mire is használja céges e-mail címét. A vállalati botrányok során elhíresült Enron dolgozói nem is álmodták, hogy
Pőrén a neten – Enron dolgozók levelei 1

később mindenki számára nyitott könyv lesz a magánéletük. Az olajcég ellen folytatott nyomozás miatt az amerikai Energiaipari Kormányhivatal (Ferc) közzé tette a cég levelezését az interneten.

A bűntetőper alatt nem veszik figyelembe a levéltitkok és az emberi jogok betartására vonatkozó szabályokat. Az eset az Egyesült Államokban nem egyedi, az amerikai bíróságok élnek a nyilvánosságra hozatal lehetőségével. Az Enron munkatársai felháborodtak a Ferc eljárásán.

Magyarországon ez a  helyzet

 

Ha egy magyar munkavállaló egy multinacionális cégnél dolgozik, biztosra veheti, a vállalati szabályokban az is benne van, hogy a cég e-mail címéről folytatott levelezéssel a vezetők azt csinálnak, amit akarnak. De nincs ez máshogy más cégnél sem. Az ombudsman ugyan tesz ajánlásokat az e-mail magántitkainak kezelésére, de hogy ezeket betartják-e, az a vállalatvezetők döntésétől függ. 

Pikáns részletek

Közel kétszáz alkalmazott 2000 és 2002 között folytatott levelezését böngészheti bárki a Ferc oldalán. A több mint százezer e-mailt tartalmazó adatbázisban – a külső személyeknek is – küldött magáncélú üzenetek tesznek arról, hogy a mások életében turkálni szeretők ne unatkozzanak a hivatalos levelek között. Egy profi keresőprogram is segít a pletykákra vágyóknak a szemezgetésben.

Az idegenek érdeklődésénél azonban van kínosabb is az érintettek számára: munkatársaik, feletteseik, barátaik és rokonaik is bepillantást nyerhetnek olyan levelekbe, amelyeket nem nekik szántak. Az Enron egyik áramkereskedőjének küldött e-mailben például egy nő röviden levonja a következtetést: „szóval… én csak egyéjszakás kaland voltam a számodra.“ Egy másik alkalmazott ismerősének arról panaszkodik, hogy alig lát ki a munkából, „folyamatosan szívok, és már alig várom, hogy kikerüljek innen.“ Két barátnő pedig arról levelez, hogy minden ismerősük házasodik, még egy bizonyos férfit is sikerült megfognia valakinek. „Nem lehet semmi az ágyban a csaj“ – vonja le egyikük a következtetést.

Megtisztított adatbázis

A kínos magánleveleket ugyan nem törölték ki az interneten elérhető e-mailekből, de bizonyos adatokat igen. Az adatvédelmi jogokra hivatkozva 141 ezer levél kerülhetett ki a gyűjteményből. Olyanok, amelyek az alkalmazottak betegbiztosítási vagy bankszámlaszámát tartalmazták.

Az adatbázis megtisztítását természetesen nem a kormányhivatal vállalata magára, az olajcég 100 önkéntes alkalmazottja összesen tíz napot kapott arra, hogy kiszűrje az ilyen üzeneteket. A Ferc külön telefonszolgálatot létesített az Enron dolgozói számára, hogy az esetleg benn maradt, adatvédelmi jogokat sértő levelek miatt panaszt tehessenek.

A Ferc egyébként azért hozta nyilvánosságra az e-maileket, hogy azok alapján a lakosság eldönthesse, szándékosan idézték-e elő az Enron munkatársai 2000-ben és 2001-ben Kalifornia áramellátásának megcsappanását, hogy abból extra profitra tehessenek szert. A levelekben ugyanis technikai kérdéseket, részvényárfolyamokat és megbízási szerződéseket is taglalnak.

Felháborodott, de tehetetlen alkalmazottak

Bár az Enron korábbi és máig alkalmazásan levő munkatársai felháborodtak azon, hogy privát levelezésükhöz is hozzáférhet bárki, nem sokat tudtak tenni a nyilvánosságra hozatal megakadályozására. A céges e-mail címről elküldött vagy kapott levelek ugyanis a cég tulajdonát képezik, felettük ebben az esetben az Enron rendelkezik.

A Ferc természetesen megértését és sajnálatát fejezte ki, hogy a dolgozók magánlevelei is felkerültek az internetre, de ez elkerülhetetlen volt. Mivel az Enron vezetősége maximális együttműködésre törekszik hatóságokkal, egy lépést sem tettek a magántitkok megőrzésének érdekében.

Az alkalmazottak csak demonstrációval fejezhették ki tiltakozásukat. Egy életre megtanulták azonban, hogy hivatalos e-mail címüket nem használhatják magáncélokra, mert azzal semelyik vállalatnál sem ők rendelkeznek. Telefonon vagy egy ingyenes szolgáltató e-mail címén szidják inkább a főnököt vagy beszélnek meg szaftos pletykákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik