Belföld

Nyomatékos kérés a PSZÁF-tól az Országgyűléshez

admin

2003. 11. 06. 13:54

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nyomatékosan kéri az Országgyűlést, hogy alaposan fontolja meg a kormány által beterjesztett, szakmailag nem egyeztetett, a felügyelet független és hatékony működését veszélyeztető törvényjavaslat napirendre tűzését - áll a lapunkhoz eljuttatott mai közleményben.

A PSZÁF ezt azért kéri, mert nem tartja tényszerűnek és szakszerűnek sem a javaslatot, sem annak indokolását. A tényekkel alátámasztott 2002. évi felügyeleti beszámoló minden érdeklődő számára elérhető a PSZÁF honlapján. E dokumentumból világosan kiolvasható, hogy a független felügyelet komoly eredményeket ért el az elmúlt időszakban, védve ezzel a pénzügyi szervezetek több milliónyi ügyfelének érdekeit.

A közlemény rámutat: a PSZÁF mindig nyitott volt a felügyeleti munka megítélésére vonatkozó vizsgálatokra és a jövőben is kész az elfogulatlan és szakszerű átvilágításokra, hiszen erre maga is javaslatot tett szeptember elején az Országgyűlés elnökének, alelnökeinek és a frakcióvezetőknek. A PSZÁF továbbra is szükségesnek tartja a szervezetét, s a pénzügyi rendszer egészét érintő törvénymódosítást megelőzően egy azt megalapozó, nemzetközi követelményeket is magába foglaló, napi politikai érdekektől mentes értékelés elkészítését.

Egy független, a felügyeleti munkában jártas, külföldi szakemberekből álló bizottság megvizsgálhatná a PSZÁF munkájának hatékonyságát, eredményességét, az esetleges továbblépés irányait. Kívánatos, hogy a Parlament ezen beszámoló alapján dönthessen a magyar pénzügyi rendszer stabilitását alapvetően befolyásoló módosításokról.

Ebben az összefüggésben a felügyelet emlékeztetni kíván arra, hogy 2000-ben, illetve 2002-ben az IMF és a Világbank már átfogó módon minősítette a pénzügyi felügyeleti rendszert és világos irányokat is szabott. Erre épült az EU Bizottságának vizsgálata 2001 és 2002-ben. Ezen vizsgálatok eredményeit és javaslatait a felügyelet kivétel nélkül magáévá tette és ezekre alapozta szervezetének és módszertanának fejlesztését.

Az EU immár három éve, s legutóbb éppen tegnap közzétett monitoring jelentésében is sürgeti a PSZÁF rendelkezési jogának megteremtését, amit a kormány javaslata elvet. A mostani EU-jelentés a felügyelet munkájával kapcsolatosan más hiányosságot nem említ, azt hatékonynak minősíti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Oregon landscape - Crown Point overlooking the Columbia River and the Gorge
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.