Belföld

Nemi diszkrimináció az európai biztosítóknál

A fiatal nők a statisztika szerint kevesebb balesetet okoznak Európában, mint a hasonló korú férfiak, s emiatt kisebb biztosítási összeget kell fizetniük autójuk után. A férfiak mélyebben nyúlnak a zsebükbe az életbiztosítások megkötésekor is, mert az elhalálozási ráta a dolgozó férfiak körében kétszer nagyobb, mint a nők esetében.

Az ilyen, és ehhez hasonló, szexuális alapú egkülönböztetésnek vetne véget Anna Diamantopoulou. Az EU szociális biztosa egy sor, a diszkriminációs gyakorlatot tiltó ajánlást terjeszt az EU tanácsa elé – egyes tagállamok és a biztosítási ipar ellenállása dacára.

Egyenlőségi direktíva

A Handelsblatt német napilap információi szerint Diamantopoulou “egyenlőségi direktíváját” az Európai Bizottság tagjai támogatják. A tervezet szerint a férfiakat és nőket minden termék és szolgáltatás tekintetében egyenlően kell kezelni. Az életbiztosítás fizetésekor egészségügyi kockázatokat és a várható élettartamot kellene a biztosítónak figyelembe venni, önmagában az ügyfél nemét nem szabad szempontnak tekinteni.

Tovább drágul a biztosítás?

A biztosítók erősen ellenzi az egyenlőségi direktívát. Szerintük a jelenlegi gyakorlat kapcsán szó sincs nemi megkülönböztetésről, csupán a biztosítási matematika szerint bánnak különböző nemű ügyfeleikkel másképp. Megítélésük szerint az új direktíva növelni fogja a biztosítási díjakat.

A javaslatot az EU Tanácsának kell elfogadnia, ám egy diplomata szerint a kérdés napirendre tűzéséig hosszú évek is eltelhetnek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik