Belföld

Ismét erősödnek a Jukosz részvényei

Jól reagált az orosz Jukosz olajtársaság részvénye Vlagyimir Putyin orosz államfő Rómában elhangzott, szerdai nyilatkozatára, amely szerint szó sincs róla, hogy olajmezőket vennének el a Jukosztól azért, mert a cég részvényeinek egy részét az ügyészség lefoglalta.

Csütörtök délelőtt a Jukosz 12,00 dollár volt a moszkvai RTS tőzsdén, 0,84 százalékkal drágább a szerdai zárónál. Szerdán 11,80 dolláron zárt, több mint 5 százalékos napi veszteséggel, és több mint 18 százalékkal olcsóbban október 25-éhez képest, amikor a cég  elnök-vezérigazgatóját, Mihail Hodorkovszkijt letartóztatták sikkasztás és adócsalás vádjával. Hodorkovszkij hétfőn lemondott a vállalat vezetéséről. Közben a tőzsde fő mutatója (RTSI) 541,14 pontnál tartott, 0,09 százalékkal magasabban a szerdai zárónál.      


Az orosz természeti erőforrások minisztere szerdán egy lapnyilatkozatban azt mondta: a Jukosz elvesztheti egyes szibériai olajlelőhelyeinek a koncesszióját, miután jelentős részvényesi tulajdonhányadát befagyasztották. – Egy vállalat, amelynek ellenőrző pakettjét befagyasztották, aligha megfelelő szerződő partner a koncessziós hatóság számára – idézte a Rosszijszkaja Gazeta Vitalij Artyuhov minisztert. Putyin Rómában így nyilatkozott: – Az államnak esze ágában sincs tönkretenni a vállalatot, és jogi alapja sincs vagyonrészek elvételének. Elvárom, hogy a kormány tartózkodjék ilyesféle lépésektől – tette hozzá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik