Belföld

Cseh és szlovén piacokat hódít a Mol

A cseh Nemzeti Vagyonalap csütörtökön újra meghirdette az Unipetrol vegyipari és olajfinomító holding 63 százalékos állami részét. Információink szerint a Mol is érdeklődik, és a szlovén piacon is 10 százalékos részesedésre tör.

Az Unipetrol 63 százalékos állami vagyonrészének eladására tett első kísérlet tavaly szeptemberben meghiúsult. Az akkori pályázat nyertese, a cseh-svájci Agrofert Holding végül is nem volt hajlandó megfizetni a 361 millió eurós vételárat, és annak csökkentését követelte. Ebbe azonban a kormányzat nem ment bele, és így az üzlet meghiúsult.

Zűrös leányvállalatok

Az előző eladástól eltérően most az állami részvényeket konzorciumok is megvehetik. A pénzügyminisztérium egyelőre nem hozott döntést arról, hogy az Unipetrol leányvállalatainak 4,6 milliárd koronás, rendezetlen adóssága szintén része lesz-e az eladásnak. A kormány a prágai sajtó szerint nem kívánja korlátozni az új tulajdonost abban sem, hogy megtartja-e a leányvállalatokat, vagy gyorsan túlad rajtuk.

– Az ideális lenne, ha a jogi kereseteket a magánosítás folyamatában rendezni sikerülne – jelentette ki a pénzügyi tárca szóvivője, Eva Nováková. A legnagyobb adóssága – 1,8 milliárd korona – a Spolana Neratovice társaságnak van, míg a Benzina adóssága 1,14 milliárd korona. Nováková szerint hivatalos döntés ez ügyben a jövő héten várható.

8-10 milliárd koronás bevétel


A cseh sajtóban közzétett információkból kiderül, hogy a részvények minimális eladási árát nem határozták meg. Pavel Kuta, a vagyonalap elnökhelyettese a HospodárskéNoviny című gazdasági és politikai napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a kormány által jóváhagyott forgatókönyv szerint az Unipetrol új tulajdonosa jövő március végéig válhatna ismertté.

Cseh pénzügyi szakértők úgy vélik, hogy az állam mintegy 8-10 milliárd koronás bevételre számíthat.

– Ha az ár jelentősen meghaladná a tízmilliárd koronát, akkor a privatizációt nagyon sikeresnek lehetne minősíteni. Kilencmilliárd alatti ajánlat pedig csődöt jelentene – mondta a lapnak Roman Cenek, az Atlantik FT prágai pénzügyi csoport elemzője.

Privatizációs menetrend

Az Unipetrol iránt érdeklődő cégeknek először levélben kell jelezniük a vagyonalapnak, hogy vételi szándékuk komoly. Miután megfizetik a regisztrációs összeget, megkapják a szükséges privatizációs dokumentumokat. A cégeknek december 20-ig kell leadniuk a még nem kötelező jellegű ajánlataikat, illetve bizonyítaniuk, hogy van elegendő pénzügyi fedezetük az üzlethez, és hogy van tapasztalatuk a vegyiparban.

Ezeket az ajánlatokat aztán a kormány tárcaközi bizottsága megvizsgálja, s eldönti, hogy közülük ki vehet részt a versenypályázaton. A már kötelező ajánlatokat március első feléig fog kelleni leadni, s a tárcaközi bizottság javaslatai alapján a kormány március végéig eldönti, kinek is adja el az Unipetrol állami vagyonrészét.

A Mol is pályázhat

A FigyelőNet kérdésére a Mol sajtóosztályán megerősítették: a térség valamennyi privatizációs ügylete érdekli a céget, így természetesen az Unipetrol eladása is. Hogy beadják ajánlatukat, arról a pályázati anyag tanulmányozása után döntenek.

A cseh sajtó szerint az Unipetrol megvétele iránt a magyar Mol Rt., a brit Rotch Energy, az osztrák OMW és a lengyel PKN Orlen érdeklődik. Állítólag orosz cégekre is számítani lehet. A Hospodárské Noviny szerint az Unipetrol új tulajdonosa gyakorlatilag ellenőrzést szerez a cseh vegyipar egésze felett.

Az Unipetrol az idei első kilenc hónap alatt 9,6 millió koronás adó előtti nyereséget mutatott ki. Tavaly az első kilenc hónapban a holding 92,8 millió koronás veszteséggel gazdálkodott. A holding bevételei az első kilenc hónapban 36,4 milliárd koronát tettek ki.

Szlovénia is cél

Hosszú távú stratégiai céljainak megfelelően, illetve annak érdekében, hogy a szlovén piacon is erősítse pozícióját, a Mol Rt. három új töltőállomást adott át Celjén, Litiján és Kocevjén, ezzel immár ötre növelve a Szlovéniában működő töltőállomások számát. A Mol arra törekszik, hogy Közép-Európa legtekintélyesebb integrált olajvállalatává váljon és középtávon 10 milliárd dolláros tőkével bíró multinacionális vállalatként jelenjen meg Európa piacain.

“A szlovén piacot illető célkitűzésünk az, hogy 2007-re 10 százalékos piaci részesedést érjünk el, mintegy 40 egységet üzemeltetve. A most felavatott három töltőállomással immár öt benzinkutat működtetünk Szlovéniában, és hálózatfejlesztési programunknak köszönhetően az idei év végére további három benzinkutat avatunk. A most átadott töltőállomások a Mol által forgalmazott termékek és színvonalas szolgáltatások teljes skáláját kínálják. Felszereltségükben a legkorszerűbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelelnek. Minden üzemanyag már most megfelel a 2005-ben érvénybe lépő európai normáknak, mind az összetétel, mind a minőség tekintetében” – áll a társaság lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Dr. Szórád József, a Mol Lakossági Szolgáltatások Divíziójának ügyvezető igazgatója elmondta: „Az a célunk, hogy a szlovén polgárok és a Szlovéniában utazók is egyre gyakrabban vehessék igénybe a Mol által nyújtott kényelmet és színvonalas szolgáltatásokat”.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.