Belföld

2004-re készen áll Magyarország az EU-csatlakozásra

Magyarországnak négy, „komoly aggodalomra" okot adó konkrét területen kell „azonnali és határozott" intézkedéseket tennie ahhoz, hogy EU-csatlakozása idejére készen álljon a tagságra – olvasható a Népszabadságban az Európai Bizottság szerdai értékelése.

A belépés előtti utolsó, átfogó jelentés szerint mind a négy probléma az uniós joganyag mezőgazdasági fejezetével kapcsolatos. Ha ezek megoldásában nem történik előrelépés, az ország EU-támogatásoktól eshet el. A gondok: a mezőgazdasági támogatásokat kezelő kifizető ügynökség felállításának befejezése, az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer teljes kiépítése, a vidékfejlesztési intézkedések végrehajtására való felkészülés, valamint az élelmiszeripari üzemekre vonatkozó közegészségügyi követelmények maradéktalan teljesítése.

Haladéktalan és határozott intézkedéseket igénylő súlyosabb kifogásokat csak viszonylag kisszámú – a tíz csatlakozó ország esetében összesen harminckilenc – területen fogalmazott meg az Európai Bizottság. Ezekkel kapcsolatban is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a csatlakozók a taggá válás időpontjáig, 2004 májusáig képesek lesznek a hiányosságok pótlására.

Magyarország esetében a problémák második – egy fokkal enyhébb – csoportjába tartozik az uniós normáknak megfelelő közbeszerzési törvény elfogadása. A társasági jognál a szellemi és az ipari tulajdon védelmével kapcsolatban állapít meg hiányosságokat a jelentés. Jó néhány részterületen tart indokoltnak fokozott erőfeszítéseket a mezőgazdaságban is: az állategészségügyben például a szivacsos agysorvadás (BSE) megelőzésénél, továbbá bizonyos növény-egészségügyi intézkedéseknél.

Összességében azonban a brüsszeli jelentés azt állapítja meg, hogy Magyarország az EU-joganyag átvételének és alkalmazásának magas fokát érte el. Ennek megfelelően a felsorolt területek legnagyobb része abba a – harmadik – csoportba tartozik, ahol az értékelés szerint az ország a csatlakozás idejére képes lesz teljesíteni a felvételi tárgyalásokon vállalt kötelezettségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik