Belföld

Vita a bevándorlók szavazati jogáról

Új megvilágításba helyezte az Európai Unión kívüli országokból származó bevándorlók szavazati jogának kérdéskörét egy friss felmérés Belgiumban. Eszerint sokkal kisebb azoknak az állampolgároknak az aránya, akik határozottan ellenzik ennek a jognak a megadását.

A belgák 55 százaléka egyetért azzal, hogy az EU-n kívüli országokból származó bevándorlók is kapjanak szavazati jogot a helyi választásokon, derül ki a francia Le Soir által végeztetett felmérésből. Az új adatok ellentétben állnak egy korábbi kutatás eredményeivel, amelyek szerint a belgák 70 százaléka nem akarja, hogy a bevándorlóknak állást foglalhassanak a szavazásokon.

Kérdezni tudni kell

A politológusok a megkérdezettek alacsony száma és a nem egyértelmű kérdésfeltevés miatt már korábban kételyeiknek adtak hangot az első felmérés eredményét illetően.

Az új kutatást végző Directed Research munkatársai a kérdéseket úgy fogalmazták meg, hogy azok a reális véleményekhez a lehető legközelebb álló eredményt tükrözzék. Az alanyokat arról kérdezték, hogy szerintük jár-e szavazati jog azoknak a személyeknek, akik legalább öt éve Belgiumban élnek.

A mérleg nyelve

A most publikált adatok főként Flandriában hozták ismét előtérbe a bevándorlók szavazati jogának témakörét. Ebben az országrészben egy korábbi közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a lakosság 80 százaléka ellenzi e szavazati jog odaítélését, ám a Directed Research kutatása szerint ez az arány valójában csak 54 százalék.

Becslések szerint Belgiumban jelenleg mintegy 216 ezer olyan bevándorló él, aki nem az Európai Unió területéről származik, s szoros szavazási eredmény esetén sokhelyütt ők jelenthetik a mérleg nyelvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik