Belföld

Vita a bevándorlók szavazati jogáról

admin

2003. 11. 05. 09:44

Új megvilágításba helyezte az Európai Unión kívüli országokból származó bevándorlók szavazati jogának kérdéskörét egy friss felmérés Belgiumban. Eszerint sokkal kisebb azoknak az állampolgároknak az aránya, akik határozottan ellenzik ennek a jognak a megadását.

A belgák 55 százaléka egyetért azzal, hogy az EU-n kívüli országokból származó bevándorlók is kapjanak szavazati jogot a helyi választásokon, derül ki a francia Le Soir által végeztetett felmérésből. Az új adatok ellentétben állnak egy korábbi kutatás eredményeivel, amelyek szerint a belgák 70 százaléka nem akarja, hogy a bevándorlóknak állást foglalhassanak a szavazásokon.

Kérdezni tudni kell

A politológusok a megkérdezettek alacsony száma és a nem egyértelmű kérdésfeltevés miatt már korábban kételyeiknek adtak hangot az első felmérés eredményét illetően.

Az új kutatást végző Directed Research munkatársai a kérdéseket úgy fogalmazták meg, hogy azok a reális véleményekhez a lehető legközelebb álló eredményt tükrözzék. Az alanyokat arról kérdezték, hogy szerintük jár-e szavazati jog azoknak a személyeknek, akik legalább öt éve Belgiumban élnek.

A mérleg nyelve

A most publikált adatok főként Flandriában hozták ismét előtérbe a bevándorlók szavazati jogának témakörét. Ebben az országrészben egy korábbi közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a lakosság 80 százaléka ellenzi e szavazati jog odaítélését, ám a Directed Research kutatása szerint ez az arány valójában csak 54 százalék.

Becslések szerint Belgiumban jelenleg mintegy 216 ezer olyan bevándorló él, aki nem az Európai Unió területéről származik, s szoros szavazási eredmény esetén sokhelyütt ők jelenthetik a mérleg nyelvét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.