Belföld

Putyin a pápánál

Olasz-orosz kétoldalú tárgyalások, EU- és Oroszország-csúcs, találkozás a pápával - ezek az orosz elnök ma kezdődő római, illetve vatikáni programjának fő pontjai.

Nyáron Szardínia szigetén, barátja Silvio Berlusconi olasz kormányfő villájában vakációzott Vlagyimir Putyin, aki most hivatalos látogatásra érkezett Rómába. Ma olasz-orosz kétoldalú tárgyalások, csütörtökön EU-Oroszország csúcs helyszíne lesz az olasz főváros, és ma este II. János Pál pápa is fogadja Putyint, aki másodszorra találkozik a katolikus egyházfővel. A pápa régi vágya, hogy ellátogathasson Oroszországba, de Putyin szerint nem ez a fő cél, hanem a keresztények egysége.

Indulása előtt Putyin az olasz sajtónak nyilatkozva azt mondta, Oroszország félig Európa, félig Ázsia, az orosz kultúra viszont európai, és az orosz gazdasági érdekek is elsősorban Európa felé irányulnak. Putyin azt is kijelentette, hogy Oroszország egyelőre nem kíván csatlakozni az Irakban állomásozó nemzetközi erőkhöz. Minderről Putyin szerdán Silvio Berlusconival tárgyal, csütörtökön pedig az EU-Oroszország csúcson az EU Bizottság elnöke Romano Prodi és az Unió külügyi és biztonságpolitikai felelőse Javier Solana is jelen lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik