Belföld

Tart a bizonytalanság a moszkvai tőzsdén

A Jukosz részvények mozgása kedden folytatódó bizonytalanságot tükröz, annak ellenére, hogy a lemondott Hodorkovszkij helyére új vezetőt neveztek ki.

Simon Kukes orosz születésű amerikai állampolgár kinevezésétől azt várják a szakemberek, hogy az olajtársaságot hatékonyan irányítják majd a jövőben is. Az elemzők ennek ellenére nem számítanak arra, hogy Hodorkovkszkij és a Kreml közötti összetűzés véget ér, az elemzők tartanak attól, hogy az olajtársaság esetleg elveszti “stratégiai vízióját”. Kedden a Jukosz -papírok 3 százalékkal- 378 rubelre – estek azután, hogy hétfőn 13 százalékkal javultak Hodorkovszkij lemondása után.


A társaság részvényei a Hodorkovszkij elleni eljárás kezdete óta 15 százalékot veszítettek értékükből. Kukes, aki a Jukosz-t irányító hét tagú végrehajtó tanács élére került, kedden találkozik újságírókkal és vázolja stratégiai elképzeléseit. Rajta kívül az irányító testületben két amerikai is van, köztük Steven Theede, a Jukosz-Moszkva vezérigazgatója, aki a Jukosz hierarchia második embere.


“Kukes vezérigazgatói kinevezése kedvező jel a társaság integritásának megőrzése és a jó irányítás szempontjából” – értékelte Valerij Nyeszterov, az egyik olaj-és gázipari elemző. Hozzátette: Kukes tapasztalt szakember, csúcsvezető, aki minden bizonnyal megfelel majd a várakozásoknak. Ami a Hodorkovszkij elleni eljárást illeti, az az Izvesztyija véleménye szerint folytatódik a volt elnök lemondása ellenére is, az államügyészség szerint a cég élén történt személycsere nem befolyásolja a Hodorkovszkij elleni indított büntetőeljárást.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik