Belföld

Szinte minden megfigyelési akta nyilvánossá vált

Megismerhetővé vált az úgynevezett megfigyelési üggyel kapcsolatos iratok túlnyomó többsége - tudta meg a Magyar Hírlap.

A dokumentumok felülvizsgálata során kiderült, hogy 1998 augusztusában egy rendkívüli miniszteri értekezleten a szolgálatok vezetői utasítást kaptak arra, hogy az állomány tagjait nyilatkoztassák a megfigyelési ügyben történt részvételükről. A válaszokból megállapítható: senki nem figyelt meg politikust.

A megfigyelési ügy minősített iratainak felülvizsgálatát idén nyáron kezdték meg.

Az ügy 1998 augusztusában indult, amikor Orbán Viktor akkori miniszterelnök bejelentette, politikusokról, közéleti személyiségekről, valamint azok családtagjairól törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt a megelőző parlamenti ciklusban. Az ügyet parlamenti bizottság vizsgálta, nyáron a testület iratanyagainak, valamint az ügyben keletkezett egyéb adatoknak a minősítését bírálták felül. Azonban nem minden dokumentum titkosságát törölték, vagyis továbbra is van védendő adat.

Részben megszűnt viszont a titkos minősítése annak a rendkívüli miniszteri értekezletről készült emlékeztetőnek, amelyet a szolgálatok főigazgatóinak tartottak 1998. augusztus 27-én. Ebben szerepel az az utasítás, amely szerint az állomány összes tagjának nyilatkoznia kell arról, részt vett-e politikusok megfigyelésében. Kiderült, hogy valamennyi nyilatkozó nemleges választ adott. (A nyilatkozatok titkos minősítése egyébként nem szüntethető meg).

A jelenlegi titokgazda, Kiss Péter kancelláriaminiszter megszüntette Kövér László korábbi titokügyi miniszter egyik levelének titkosságát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik