Belföld

Rogán aggódik a hírközlési törvény miatt

Rogán Antal, az Országgyűlés Informatikai és Távközlési bizottságának fideszes elnöke közleményt juttatott el többek között a FigyelőNethez is, amelyet az alábbiakban közlünk.


“Kovács Kálmán úr mai nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy a miniszter aggódik a hírközlési törvény parlamenti vitája láttán. Aggodalma jogos, hiszen a koalíciós pártok között a törvény kapcsán kitapintható feszültségek kétségessé teszik a törvény időbeni parlamenti elfogadását. A miniszter azonban a felelősséget az ellenzékre, azon belül is a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségre igyekszik hárítani. A felelősség áthárítása azonban indokolatlan, hiszen a hírközlési törvény sikeres és időbeni életbe lépésének legfontosabb akadálya a szocialisták módosító indítványai kapcsán a kormány és az MSZP között kialakult vita” – állapítja meg Rogán Antal.

“Ennek világos jele,” – a fideszes képviselő szerint – “hogy az MSZP képviselői az informatikai és távközlési bizottság legutóbbi ülésén szavazatukkal támogattak és a kormánnyal szemben átszavaztak 51 olyan szocialista módosító indítványt, melyet a kormány és a miniszter nem támogatott. Felhívjuk a miniszter úr figyelmét, hogy felelőtlen vádaskodások helyett inkább az adófizetők pénzéből több száz millió forintért előkészített
törvény sikeres parlamenti elfogadtatásán dolgozzon.”

“A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség soha nem titkolta, hogy a hírközlési monopóliumok kialakulását nem helyesli és nem támogatja. De látván a kábelpiacon érvényes egyhatodos szabályozás okozta piaci nehézségeket, kész arra, hogy a jelenlegi szabályozás enyhítését támogassa, és az egyes kábelszolgáltatók működését az ország egyhatoda helyett, annak egynegyedében korlátozza” – írja Rogán.

“A miniszter úr is tudja, hogy a kábelen történő szélessávú internetezés elterjedését nem az egyhatodos szabály gátolja. A hírközlési törvénytervezetben szereplő, a fogyasztó és a kábelszolgáltató közötti szerződésmódosításokat érintő szabályok jogi értelemben kiszámíthatatlan
viszonyokat teremtenek a kábelpiacon, és jelen formájukban lehetetlenné teszik a magyarországi kábelszolgáltatók működését. Határozott álláspontunk, hogy a miniszter úr a törvénytervezethez benyújtott jobbító szándékú ellenzéki módosító indítványok támogatásával valóban hozzájárulhatna a szélessávú internetezés elterjedéséhez, és a hírközlési piacon valódi versenyviszonyok kialakulásához Magyarországon” – folytatódik a Rogán-közlemény.

Rogán végül leszögezi: “Eörsi Mátyás képviselő úr azon nyilatkozata pedig, mely szerint a Fidesz a Hír Tv-t félti, minden bizonnyal a tájékozatlanságból származik. Ha Eörsi úr vette volna a fáradságot és elhamarkodott nyilatkozata előtt információt kér Kovács Kálmántól, a miniszter úr bizonyára felvilágosítást ad a műsorszolgáltatók és a kábelszolgáltatók közötti alapvető különbségekről. A
Hír Tv műsorszolgáltató, a kábelszolgáltatók azonban nem készítenek műsort, hanem infrastruktúrájukat bocsátják a műsorszolgáltatók rendelkezésére, televíziós műsorok továbbítása céljából. Ezúton hívnám fel Eörsi úr figyelmét arra a tényre, hogy a kábelszolgáltatók nem voltak és soha nem is lesznek versenytársai a Hír TV-nek, így a Hír TV-t tőlük nem kell félteni senkinek.”





Ajánlott videó

Olvasói sztorik