Belföld

Dühösek a románok: a bolgárok megelőzték őket az EU-tárgyalásokon

Miközben Stănoiu és Rus miniszterek egymást vádolták az igazságszolgáltatásról és belügyekről szóló fejezet lezárásához szükséges kritériumok nem teljesítésével, Bulgária két nappal ezelőtt lezárta az EU-tárgyalások ezen aspektusát - írja a bukaresti Adevarul című lap.

Bulgária 26 fejezetet zárt le a harmincból, míg Románia csak húszat. Ezen túlmenően, Bulgária azt szeretné, ha az év végéig lezárhatná a versenyről szóló fejezetet is, és előreléphetne a regionális politikákról szóló fejezet esetében is. Ezen hét elején Románia is lezárta a pénzügyi ellenőrzésről szóló fejezetet, amelyen a bolgárok már rég túl vannak.

Romániának még nem sikerült lezárnia a környezetvédelemmel, az energetikával, a közlekedéssel és a személyek szabad mozgásával kapcsolatos fejezeteket sem, pedig Bulgária már ezt az év első felében megtette.

Ugyancsak megemlíti a bukaresti lap, hogy két nappal ezelőtt a bolgár állampolgárok vízumkényszer nélkül léphetnek be Svájcba.


Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Annak jártunk utána, hogyan zajlik egy eljárás, és azon túl mi vár a rajtakapott egészségügyi dolgozókra, valamint hogy kevesebb borítékot csúsztatnak-e zsebbe az új szabályozás óta a betegek.