Belföld

Adótörvény – módosítási hajrá

admin
admin

2003. 11. 04. 09:14

Hajrájához érkezett az adótörvények módosítása. A javaslathoz rengeteg módosító indítvány érkezett, a kormány azokat támogatja, amelyek szerinte a versenyképességet javítják.

Beindult az adótörvény módosításának hajrája. A kormány 150 oldalas, 226 paragrafusból és 12 mellékletből álló eredeti javaslatához 384 módosítási indítvány érkezett – amelyek a kormányzati javaslatot mintegy 670 pontban kívánták megváltoztatni.

Ennek mintegy felét támogatja a kormányzat – mondta Veres János pénzügyminisztériumi államtitkár a kormány által is támogatott indítványokról való szavazás előtt a Parlamentben, hétfőn. Ezek a lakosságnál 23 milliárd forint, a vállalkozóknál pedig több mint 5 milliárd forint tehercsökkenést eredményeznek az eredeti javaslathoz képest.


Veres elmondta: a kabinet azokat a módosító javaslatokat támogatja, amelyek a vállalkozók versenyképességét javítják. Hangsúlyozta, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodás bizottsági módosító indítvány formájában bekerült az előterjesztésbe.

Az egyik legfontosabbnak ítélte Veres János az 53 ezer forintos minimálbér adómentességére vonatkozóan a kiegészítő adójóváírás lehetővé tételét, szavai szerint ezt mindazok a munkavállalók érvényesíthetik, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 756 ezer forintot.

A természetbeni juttatások körében fennmarad a jelenlegi, a munkáltatóra vonatkozó adózási és járulékfizetési szabályozás, ugyanakkor megszűnik a kedvezményes adóztatással való visszaélés lehetősége is.

Az adómentes juttatások körének és mértékének jelentős bővítését is elfogadásra javasolja a kormány, az államtitkár szavai szerint az étkezési utalványok esetében az adómentesség “meleg étkezés” esetén 4 ezerről 6 ezerre, “hideg étkezés” esetén pedig 2 ezerről 3 ezer 500 forintra emelkedik.

A kormány javasolja továbbá a lakáscélú felhasználásra történő, munkavállalónak hitelintézet útján, adóigazolás alapján nyújtott vissza nem térítendő, legfeljebb ötévente adható adómentes támogatási összegnek 500 ezerről 750 ezer forintra történő emelését is – mondta. A gyermekes szülők részére adható adómentes iskolakezdési támogatás mértékének 10 ezerről 15 ezer forintra történő emelését is elfogadásra javasolja a kabinet.

“A kormány támogatja azokat a javaslatokat is, amelyek a munkavállalók számára nyújtott kölcsönök után keletkező kamatkedvezményt a jegybanki alapkamat kétszerese helyett annak 5 százalékponttal növelt összegéhez viszonyítják a későbbiekben” – mondta.

A vállalkozások versenyképességének javításához járul hozzá az a módosító javaslat is – állítja a politikai államtitkár, amely szerint a társas vállalkozók esetében a társasági adóalap, az egyéni vállalkozók adóalapjának megállapításakor pedig az adózás előtti nyereség csökkenthető a helyi iparűzési adó 25 százalékával.

A kutatás-fejlesztési tevékenység feltételeinek javulását biztosítja az a módosítás, amely lehetővé teszi, hogy felsőoktatási intézményben vagy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetében megvalósult legalább 1 milliárd forintos beruházás után fejlesztési adókedvezményt lehessen igénybe venni.

Az áfa-törvényekhez benyújtott módosítások kapcsán elmondta: jövőre nemcsak a gyógyszer vagy a tankönyv és a vakok által használt eszközök tartoznak az 5 százalékos kategóriába, hanem a kormány döntése nyomán a könyv is.

A jövedéki adók körében a kabinet a bor esetében támogatja az alacsonyabb adó megállapítását, így az eredeti 12 forintos javaslat helyett az várhatóan 8 forint lesz.

Nem lesz azonban alacsonyabb az egészségbiztosítási járulék, vagyis e tétel javaslatban szereplő 4 százalékra emelkedik.

A környezetterhelési díjról elmondta: a folyamatban lévő beruházások után 50 százalékos visszatérítést lehet igényelni, ezzel a kormány elismeri azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a vállalkozók tesznek a környezet védelmében.

A kormány által támogatott módosítások alapján a lakáscélú adókedvezmény mértéke azon személyek esetében, akiknek az éves jövedelme 4 millió 400 ezer és 5 millió forint között van, valamint házastársuk legalább hat hónapig gyermekgondozási segélyt kapott, a 4 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százaléka. A 3 millió 400 ezer és 4 millió forint éves jövedelmet elérő magánszemélyek 3 millió 400 ezer forint fölötti jövedelme szintén 20 százalékos kedvezményben részesül.

A javaslat szerint az adókedvezményt csak egy önálló ingatlanhoz kapcsolódóan vehetik igénybe a magánszemélyek, és csak akkor érvényesíthetik, ha mellékelik hozzá az ingatlan helyrajzi számát, valamint valamennyi adóstárs adóazonosító számát. A módosítások szerint adójóváírás csökkenti azoknak a magánszemélyeknek az adóját, akiknek éves jövedelme nem haladja meg az 1 millió 350 ezer forintot, továbbá azok is kedvezményt kapnak, akiknek éves összjövedelme nem haladja meg a 720 ezer forintot.

A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelő bevételét csökkentheti legalább 50 százalékban rokkant munkaképességű alkalmazottnak fizetett bérrel, valamint a szakképző iskola tanulójával kötött tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés esetén havonta a minimálbér 20 százalékával.

Adómentes lesz a magánszemélyek számára államháztartási forrásból, pályázat útján biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép- és internethasználat, valamint a bírók, az ügyészek és a bírósági, ügyészségi alkalmazottak ruházati költségtérítése is.

Kiegészül az áfa-törvény, a módosítások értelmében ugyanis nem minősülnek adóalanynak a közhatalom gyakorlására jogosult szervek, többek között a minisztériumok, helyi önkormányzatok, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai.

A kormány által nem támogatott javaslatokon kívül a parlament csupán néhány indítványt szavazott meg. Ezek között szerepelt a költségvetési bizottság azon kezdeményezése, amely szerint adómentes lesz a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány által folyósított ösztöndíj, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által kiírt pályázat keretében elnyert ösztöndíj.
Az adózás rendjéről szóló módosítással kapcsolatban Veres János elmondta: 2004-től megkezdődik az elektronikus adózás meghonosítása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.