Belföld

390 milló euróért újítják fel a versailles-i kastélyt

A francia kormány 390 millió eurót fordít a híres-nevezetes Versailles-palota teljes felújítására. A bejelentést a franciák örömmel fogadták, bár egyesek úgy vélik, a háttérben az áll, hogy Jacques Chirac államfő emlékezetessé tegye nevét az utókor számára.

A történelmi helyen a munkálatok még az idén elkezdődnek, s három szakasz befejezése után, várhatóan 2020-ban érnek véget. Addigra a 17. században, XIV. Lajos által építtetett hatalmas királyi palota teljesen megújul, sőt, eredeti pompájában csodálhatjuk majd meg az 1999-es vihar által tönkretett palotakertet is.

Magasan az Eiffel-torony fölött

A munkálatok első szakasza 2009-ben zárul, s mintegy 135 millió eurót emészt fel. Ekkor az irodahelyiségeket kiköltöztetik a központi épületből, teljesen újjáépítik a kastély tetőszerkezetét, s kicserélik a fűtőberendezést. A beruházást fokozott biztonsági intézkedések kísérik, de ezek rejtve maradnak majd a látogatók előtt, akik továbbra is megtekinthetik az éppen nem munkálatok alatt álló épületrészeket.

A Versailles-palota évi 10 millió látogatójával Európa második legnépszerűbb nevezetessége az évente 13 millió érdeklődőt vonzó párizsi Disneyland mögött. Összehasonlításképpen: az Eiffel-tornyot és a Louvre-ot évente “mindössze” 6-6 millióan keresik fel.

Versailles Jacques Chirac halhatatlanságáért?

A francia sajtó üdvözölte a beruházás hírét, remélve, hogy a 16 éves program végre látványos eredményt hoz az eddigi toldozgatás-foldozgatáshoz képest. Több újság ugyanakkor rosszmájúan megjegyzi: a projekt Jacques Chirac francia államelnök próbálkozása, hogy nevét Franciaország egyik legnevezetesebb műemlék-épületének nevéhez kapcsolja, hasonlóan néhai elődjéhez, a Louvre-t újjáépítő Francois Mitterrand-hoz.

A baloldali Liberation úgy ítéli meg, hogy a kormány által Versailles-ra szánt felújítási pénz messze nem elegendő, csupán a legsürgősebb teendők elvégzéséhez 2 milliárd euróra volna szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik