Belföld

100 millió dollár nyereséget hozhat a Mol Rt.-nek a földgáz

A Mol Rt.-nek a következő két évben várhatóan évi 100 millió dolláros működési nyeresége keletkezik a földgáz üzletágban - hangzott el a Mol egy vezetőjétől a hétfői zárt körű elemzői találkozón a Dow Jones hírügynökség értesülése szerint.

A Mol korábban, a gázár-rendelet megjelenést követően, annyit közölt várható nyereségéről: a tarifarendelet szerint a szállítási és tárolási tarifák biztosítani fogják e tevékenységek 2004-től történő kiegyensúlyozott és jövedelmező működését, amely az ellátásbiztonság fontos garanciája.


A tarifák meghatározásának alapjául szolgáló eszközérték a Mol számításai szerint a szállítási tevékenységre 177 milliárd forint, míg a tárolási tevékenységre 110 milliárd forint. Az elismert eszközalapú nyereség a szállításban 8,5 százalék, míg a közüzemi ellátást szolgáló tárolásban 10 százalék. A nem közüzemi ellátást szolgáló tárolás díja nem szabályozott, arról a felek szabadon állapodnak meg – állt a Mol múlt heti közleményében.


E két tétel együtt 26 milliárd forint, vagyis nem sokkal több, mint 100 millió dollár. A most közzétett rendeletek lehetővé teszik azt is, hogy a Mol igazgatósága a szabályozott gázüzlet jövedelmezőségének ismeretében meghatározhassa a gázüzletág értékét és stratégiai döntést hozzon az esetleges partnerbevonás kérdéséről – közölte az olajtársaság a rendelet megjelenésekor. Most a Dow Jones szerint a Mol egyik vezetője a találkozón úgy fogalmazott: a szállítási és a gáznagykereskedelmi tevékenység értékesítésén gondolkodnak, a tárolást azonban nem tervezik eladni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik