Belföld

Végveszélyben a visegrádi együttműködés

Egy hétfői cseh lap szerint a II. világháború utáni kitelepítésekről javasolt összeurópai vita végzetes lehet a visegrádi együttműködés számára.

A Lidové Noviny című lapban megjelent írás szerint “nem kizárt, hogy a szlovák és a magyar államfő a visegrádi négyek hétfői budapesti csúcstalálkozóján támogathatja a lengyel és a német államfő, Aleksander Kwasniewski, illetve Johannes Rau múlt heti gdanski nyilatkozatát, amely összeurópai vitát kezdeményezett a II. világháború utáni kitelepítésekről és kiűzetésekről”.

A jegyzet szerzője, Lubos Palata cseh újságíró, a pozsonyi Pravda jelenlegi főszerkesztő-helyettese írásában úgy fogalmazott: “Kwasniewski Budapestre kívánja vinni a gdanski nyilatkozatot. Úgy tűnik, a szlovák és a magyar államfő, Rudolf Schuster és Mádl Ferenc – mindketten a történelmi Magyarországon élő németek leszármazottjai – támogatását a lengyel elnök megszerzi.

Ami Václav Klaust illeti – aki önbizalmát a hét végén orosz nyelvismereteinek Vlagyimir Putyin előtti csillogtatásával is erősítette – ha egyáltalán Budapestre érkezik, meglehet, hogy idő előtt el is utazik. Végre ugyanis oka lesz rá elmondani, hogy az egész Visegrád semmit sem ér, ahogy ő azt már évek óta állítja. A Benes-dekrétumok Visegrádot egyszer egy évre már eltemették, most azonban ez végzetes lehet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik