Belföld

Persorozatot indít a TEBÉSZ

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke közigazgatási szervezettől példátlan megnyilvánulási formának tartja Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2003. október 31-én kiadott „mocskolódó" közleményét.

Meggyőződése, hogy ilyen formában csak egy olyan intézményi vezető reagál egy törvényes beadványra aki tudja, hogy van mitől félnie.

Amit eddig az AMSTEL Rt. által végrehajtott befolyásszerzés ügyében a TEBÉSZ tett és nyilvánosságra hozott, az érdekvédelmi tevékenységének mindössze bevezető szakasza volt – fenyegetőzik a TEBÉSZ hétfői közleményében. Ennek célja az volt, hogy felmérje az ügyben kik a kisbefektetők igazi ellenfelei, megismerje ezek gondolkodásmódját, stratégiáját és módszereit.

A TEBÉSZ érdekvédelmi tevékenységének tényleges, jogi része csak most fog elkezdődni. A TEBÉSZ a következő 30 napban 6 darab olyan jogi eljárást fog kezdeményezni, melyeknek eredményeképpen, különböző az AMSTEL-től, a PSZÁF-től, valamint nem elhanyagolható módon annak elnökétől független intézmények, reményei szerint sorra ki fogják mondani, hogy a felügyelet és annak elnöke az AMSTEL felvásárlási ügyében folytatott tevékenységével törvénysértéseket követett el – áll a közleményben.

A TEBÉSZ – a törvény által részére biztosított ügyféli minőségében – közigazgatási bíróságon, jogszabálysértés miatt meg fogja támadni a PSZÁF feltűnően alacsony bírságot kiszabó, és a nyilvános vételi ajánlatot jóváhagyó határozatait, ezért azok nem válhatnak hatályossá – véli a szövetség. Ezen eljárások tekintetében irreleváns az a PSZÁF trükk, hogy egy 45 napra felfüggesztő határozat kiadásával megpróbálta megakadályozni, hogy a TEBÉSZ még a jogorvoslati határidő alatt élhessen ügyféli jogaival.

Továbbá, közérdekű adatszolgáltatásra kötelezési pert fog kezdeményezni a TEBÉSZ a PSZÁF-el szemben, hogy a közvélemény részletesen megismerhesse, hogyan folytatott le a pénzügyi felügyelet egy közérdeklődésre számot tartó vizsgálatot. Ezeken kívül két büntető feljelentést is tesz, valamint a TEBÉSZ és annak elnöke személyiségi jogi pert is indít a PSZÁF ellen.

A szövetség elnöke, Dióslaki Gábor meg van győződve arról, hogy ezen jogi eljárások eredményeként, nem csak egy tisztességes árat tartalmazó új felvásárlási ajánlatot fogunk tudni kikényszeríteni, de olyan precedenst is sikerül teremtetünk, amely bebizonyítja, hogy még a PSZÁF elnöke sem áll a törvények felett, azokat neki is be kell tartania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik