Belföld

Munkások tüntettek Berlinben a reformcsomag ellen

Százezer elégedetlen német vonult az utcára Berlin központjában szombat délután. A demonstrálók a kormány gazdasági reformcsomagja, az Agenda 2010 ellen tiltakoztak , mely szerintük szigorú megszorításokkal jár ugyan, de nem eredményez majd új munkahelyeket.

Lenin-, Marx- és Che Guevara- ábrás lobogók, sarló-kalapács, vörös csillag kitűzős, NDK-jelvényes, internacionálét éneklő kommunisták, anarchisták. “Hagyd a nagyim nyugdíját, Schröder!”, “Ép fogakat akarok!”, “Munkanélküli vagyok, nem csökött!” feliratú transzparenseket tartó tüntetők.

Vörösbe borult Alexanderplatz fogadta a turistákat szombaton Berlin központjában. A becslések szerint mintegy százezer ember érkezett külön buszokkal a szövetség száz városából, hogy demonstráljon a vörös-zöld koalíció reformcsomagja, az Agenda 2010 ellen.

A Bundestag október 17-én szavazta meg az úgynevezett Hartz-törvényeket, melyek jelentősen megkurtítanák a munkanélküli-segélyeket, a nyugdíjasok juttatásait és az egészségügyi ellátások támogatását. A cél a csaknem ötmilliós munkanélküliség és a tartós német gazdasági recesszió enyhítése, ám az összegyűltek szerint a szigorítások drasztikusan megnövelnék a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik