Belföld

Magyar év veszi kezdetét Londonban

Magyar Magic - Magyarország a fókuszban 2004 címmel egy teljes évig tartó magyar kulturális rendezvénysorozat veszi hivatalosan is kezdetét a héten Londonban, a brit uralkodó és a magyar köztársasági elnök közös védnöksége alatt.

A nagyszabású programsorozatot Hiller István kulturális miniszter indítja útjára hétfő este, a Magyar arany és ezüst ünnepe címmel rendezett, februárig tartó történelmi ötvösművészeti kiállítás megnyitásával.

A nyitó rendezvényen a királyi családot a kenti herceg fogja képviselni.

Az első időszakban Londonra koncentráló, majd több más brit nagyvárosra is kiterjedő kulturális évad eseménysorozatát a londoni Magyar Kulturális Központ hangolja össze.


Az évad megrendezésének alapgondolata a magyar EU-csatlakozás méltó megünneplése. Bogyay Katalin, a kulturális intézet vezetője a programok kezdete előtt kiadott nyilatkozatában azt mondta: a magyarok, ha új házba költöznek, szokásszerűen beköszönnek az új szomszédoknak, hogy “a névtábla mellé megmutassák arcukat is”. Amikor Magyarország jövőre csatlakozik az Európai Unióhoz, az egész ország új szomszédsággá válik, és a kulturális örökség megismertetésénél jobb bemutatkozást aligha lehet elképzelni – mondta Bogyay Katalin.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik