Belföld

Kritika Jukosz-ügyben Putyin emberétől

A Kreml vasárnap első ízben illete nyílt kritikával a Jukosz olajvállat ügyében kifejtett állami beavatkozást. Vlagyimir Putyin, orosz elnök új kabinetfőnöke, Dimitrij Medvegyev hibásnak minősítette a lépést, hogy az állam az olajkonszern részvényeinek többségét lefoglalta – írja a Spiegel című német napilap.

“A részvények lefoglalása elhamarkodott döntés volt” – mondta Medvegyev vasárnap este az állmi televízió műsorában. “Ezek a részvények offshore vállalatokhoz tartoznak és várhatóan kártérítést követelnek majd” – mondta a jogász és aláhúzta: az ilyen elővigyázatossági lépéseknek jogilag is megfelelően indokoltnak kell lenniük.

Hodorkovszkij letartóztatásáról Medvegyev azt mondta, hogy az a főügyészség “átgondolatlan” lépése volt – írta a Kommerszant moszkvai napilap hétfőn.

Az Alekszandr Volosin helyére kinevezett Medvegyevtől senki nem várt egyértelmű állásfoglalást a Jukosz-ügyben, amely megfigyelők szerint – Hodorkovszkij letartóztatása, majd a Jukosz-részvények befagyasztása, végül Volosin lemondása nyomán – a harmadik éve hivatalban lévő Vlagyimir Putyin elnök eddigi legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát eredményezte.

Putyin elnök a múlt héten menesztette bizalmasát, Alexander Volozsint annak okán, hogy Volozsin valószínűleg érintett a Jukosz-ügyben. Medvegyev kinevezését elemzők kompromisszumos megoldásnak tartják a Kremlen belül zajló hatalmi harcban, hiszen a szentpétervári származású jogász Putyin legbizalmasabb munkatársai közé tartozik, de nem “csekista”. A sajtó gyakran ezzel a névvel jelöli annak a KGB-s csoportnak a tagjait, amely Putyin elnökké választása után az egyik legbefolyásosabb hatalmi csoporttá vált.

Medvegyev pozícióba kerülése az orosz gazdasági körökben bizonytalanságot okozott. Az új „erős ember” feladata valószínűleg a hullámok elsimítása lesz.

Szergej Markov politológus a Rosszijszkaja Gazeta című újságban úgy vélte: a fiatal pétervári jogásznak az elnöki adminisztráció élére történt kinevezésével Putyin a liberális reformok folytatását ígéri. Az elnöki hivatal vezetője és két szintén új helyettese is meggyőződéses liberálisok, akik feltehetően a Jukosz-ügy tompítására fognak törekedni.

Horst Köhler, az IMF vezérigazgatója szerint a Jukosz-ügy nem feltétlenül annak jele, hogy Oroszország letérni készül a piacorientált gazdaságról. Ennek megítéléséhez jobb információk kellenek. Mint mondta, nem kétséges, hogy figyelni kell az eseményeket és választ kell kapni néhány kérdésre. Az IMF vezérigazgatójának azonban az a tanácsa, hogy az események megalapozott, biztos információkon alapuló áttekintése nélkül nem kell vitát gerjeszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik