Belföld

Kedvelt befektetés a horvát ingatlan

admin

2003. 11. 03. 09:08

Bár a magyar állampolgárok csupán 1996. január 1-je óta juthatnak megkötések nélkül külföldön ingatlanhoz, az azóta eltelt rövid idő alatt már szinte minden tekintetben meg is változtak ingatlanvásárlási szokásaink – írja a Napi Gazdaság.

Kezdetben szinte kizárólag a befektetési céllal ingatlanra vadászók alkották a keresleti oldalt, később egyre nagyobb lett az üdülési célból vásárlók aránya. Az első vevők a tengerentúli befektetésben látták a legbiztosabb lehetőséget. Az Egyesült Államokban, azon belül is elsősorban Floridában igen sok magyar vásárolt ingatlant. Az árak ugyan magasabbak voltak az itthoniaknál, a hitelfeltételek viszont igen jók és ráadásul az ingatlanok bérbeadása jövedelmező és jól szervezett volt már akkor is. A magyarok általában Miami és Orlando környékén szerettek vásárolni. Egy szerényebb floridai üdülőapartman ára jelenleg 60 ezer dollárnál kezdődik. Mára már alábbhagyott az amerikai ingatlanvásárlási láz honfitársaink körében. Ennek egyrészt az az oka, hogy sokkal közelebb is találni befektetési szempontból hasonlóan jó helyeket, másrészt a 2001. szeptemberi terrortámadások sokakat elriasztottak a távoli országtól.

A külföldi ingatlanok kiválasztásánál az ár és a hely mellett más feltételek is szerepet játszanak. Az amerikai vagy spanyolországi vásárlások évekkel ezelőtti élénkülésében például a szakértők nagy jelentőségűnek ítélik a külföldiek számára is elérhető s hosszú idő óta kedvező kamatszintű hiteleket. Az ingatlanforgalmazók tapasztalatai szerint a vásárlók kivétel nélkül igénybe is veszik az 5-6 százalékos kamattal kínált, jelzálogalapú hiteleket. Az évek során egyre kedveltebbé váltak a Magyarországhoz közelebb lévő országok, mint például Spanyolország, illetve Horvátország.

Míg korábban Spanyolország elsősorban mint jó befektetési helyszín került szóba a magyarok körében, addig ma már nagyjából egyenlő arányban vannak azok, akik befektetési céllal, illetve kifejezetten saját üdülésre vásárolnak. A spanyol üdülőpiac immár négy-öt éve töretlenül és dinamikusan fejlődik, ami az ingatlanok folyamatos értéknövekedésében is megmutatkozik, például egy négy évvel ezelőtt vásárolt dél-spanyolországi tengerparti üdülőapartman mostanra a dupláját éri. Így nemcsak gyönyörű tengerparti környezetet kaphatnak az ott vásárlók, hanem befektetésük is igen hamar megtérülhet. A csúcsszezon májustól októberig tart, de az év többi részében is sok a turista, így aki nyaralóját bérbe adja azokban az időszakokban, amikor nem használja, bizony jó kihasználtságra számíthat.

A folyamatos értéknövekedés ellenére a spanyol apartmanok még mindig megfizethetőek. Aki most dönt a vásárlás mellett, az nagyon széles választékkal találkozhat az erre szakosodott ingatlanirodákban. Számos helyen építenek teljesen új telepeket és a négyzetméterárak még mindig alacsonyabbak a magyarországiaknál, már 180 ezer forinttól lehet színvonalas, most felépülő üdülőapartmanok között válogatni.

Üdülővásárlás szempontjából ma Horvátország a legkeresettebb. Az árak ugyan magasabbak, ráadásul még kedvező hitelfelvételi lehetőség sincs, mint például Spanyolországban, ám mindezt feledteti, hogy autóval egyszerűen megközelíthető a horvát tengerpart. Rengeteg új társasüdülő épül mostanában, amelyekben általában 30 és 80 négyzetméter közötti apartmanokat kínálnak. Az ár természetesen alapvetően a tengertől való távolságtól, illetve az adott település felkapottságától függ. Átlagosan ezer eurót lehet számolni egy nem közvetlenül a tengerparton lévő új építésű apartmanházban egy négyzetméterre. Annak, aki úgy dönt, hogy Horvátországban vásárol, mindenképpen számolnia kell azzal, hogy a vétel igencsak nehézkes, hisz a helyi hatóságok és a horvát külügyminisztérium engedélyét is be kell szerezni.

Az olcsóság természetesen nagy vonzerő. Minden bizonnyal ez még a csodálatos tengerparti környezetnél is nyomósabb érv, hogy miért került fel a toplistára Törökország. A hazai áraknál jóval kevesebbért lehet ma ott bárki nyaralótulajdonos. A négyzetméterárak 70 ezer forinttól indulnak, de 100 ezer forintos négyzetméterárért már luxuslakáshoz lehet jutni alig kétszáz méterre a tengerparttól. A jogszabályok hasonlítanak az itthoniakhoz, a külföldinek a vásárláshoz engedélyt kell kérnie az illetékes hatóságtól. Sokan a mindennél kedvezőbb árért a hosszabb utazást is bevállalják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.