Belföld

Demecseri választás: a kormányzópártok feljelentést fontolgatnak

Az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület azt fontolgatja, hogy feljelenti Fáky Lászlónét, a Fidesz demecseri időközi polgármesteri választástól visszalépő jelöltjét a döntését ismertető közleményében állítottak miatt - közölte a szocialista párt szabolcsi elnöke.

“A feljelentési dilemmát az okozza, hogy a jogi lépést a szervezetek csak Fáky Lászlóné ellen tehetik meg, de úgy gondolják, a közleményében megfogalmazott tűrhetetlen minősítések nem tőle származnak, a dokumentumot neki a kezébe adták, a mögött nem ő áll” – tette hozzá az SZDSZ nyírségi irodavezetője.

A kormányzó pártok térségi vezetői egybehangzóan úgy vélekedtek: a Fidesz gátlástalanságának sok minden áldozatul esett a demecseri választási kampányban, s meggondolandó a részükről, hogy “martalékká váljon-e egy özvegyasszony is, akinek a kezébe adták a közleményt, és eszközként használták fel a nagypolitika oltárán”.

Tukacs István, a szocialista párt szabolcsi elnöke és Lövei Csaba, az SZDSZ nyírségi irodavezetője a sajtótájékoztatón ismételten visszautasította a Fáky Lászlóné közleményében állítottakat, miszerint a másik polgármester-jelöltet, Kiss Gyulát támogató kormányzó pártok és a civil szervezet részéről “fenyegetések, csalások” történtek volna.

Tukacs István kijelentette: “a megismételt választástól megfutamodó Fidesz kitalált egy forgatókönyvet, amelyben azt próbálja sugallni, hogy az első szavazáson erőszakkal befolyásolták a demecserieket a voksok leadásában”. A pártvezető hangsúlyozta: “ez hazugság, s a demecseriek a megismételt szavazáson csattanós választ adnak majd arra, hogy a Fidesz velük akarta felmosni a padlót politikai céljai érdekében”.

A sajtótájékoztatón Kiss Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület polgármester jelöltje is részt vett és azt emelte ki, hogy miután a Fidesz jelöltje visszalépett, a megismételt választás már nem lesz az igazi, de “a demecseriek a részvételükkel és a voksukkal megmutatják majd mi a véleményük az őket lejárató fideszes állításokról”.

Az első demecseri időközi polgármester választást október 19-én Kiss Gyula 1.547 szavazattal nyerte Fáky Lászlóné előtt, akire 1.024-en voksoltak. Az akkori eredményt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság jogerős ítéletében megsemmisítette, és elrendelte a szavazás 30 napon belüli megismétlését, amit a helyi választási bizottság november 16-ra írt ki.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a helyi és a területi választási bizottság által is megállapított törvénytelenségek – az, hogy Kiss Gyula valótlanul állította kampányszórólapján, hogy megkapta az ajánlószelvények több mint a felét, illetve egyik támogatója szervezetten szállított szavazókat voksolni, valamint a jelölt jogtalanul oktatási intézményben kampányolt – befolyásolták a szavazás végeredményét.

A bíróság határozatát az MSZP és az SZDSZ elfogadta, de a pártok térségi vezetői véleményüket hangoztatva állították: “a választók befolyásolásának tartott esetek tényként nem állják meg a helyüket”. Szerintük “ha a bíróság meghallgatta volna az ellenérdekelt felet, akkor lehet, hogy más döntést hoz, mivel az ajánlószelvények számát – a törvény által előírt megsemmisítésük miatt – utólag nem lehet meghatározni, s alaptalan volt a szervezett szállítás is – a megnevezett személynek nincs gépjárműve, jogosítványa -, valamint az oktatási intézményben folytatott kampány sem állja meg a helyét, mivel tanítási idő után történt, hasonlóan a Fidesz helyi iskolában tartott nagygyűléséhez, amelynek szónoka Orbán Viktor pártelnök volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik