Belföld

Oroszország szétzúzza Moldáviát?

admin
admin

2003. 11. 02. 14:40

A moldovai köztársasági Kereszténydemokrata Néppárt (Partidul Popular Creştin Democrat – PPCD) elnöke, Iurie Roşca az Összrománságért Országos Alapítvány bukaresti székházában tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az Orosz Föderáció titkos tervet dolgozott ki, melynek célja megszüntetni Moldva Köztársaság önálló államiságát.

Roşca véleménye szerint egy olyan tervről van szó, melyet Moszkva a Maastrichtben idén december 1-2. között megrendezendő EBESZ összejövetelen tesz majd közé és amelyben többek között az szerepel, hogy semmissé nyilvánítják a Moldovai Köztársaság jelenlegi Alkotmányát és lemondanak ezen ország zászlójáról, himnuszáról és címeréről.

Ennek célja Roşca szerint az, hogy az ország az Orosz Föderáció egyszerű függelékévé váljon. Ugyanezen terv szerint a Moldovai Köztársaság egy új állami szervezetet kapna, amely három elkülönült entitásból állna, Oroszország pedig kifejezi azon szándékát, hogy folyamatossá tegye katonai jelenlétét e térségben. Ugyanezzel összefüggésben Iurie Roşca azt állítja, hogy Moszkva nem kívánja kivonni 14. hadseregét a Moldovai Köztársaság területéről, annak ellenére, hogy ezt 2003. december 31-ig meg kellene tennie.

A PPCD elnöke azzal vádolta az EBESZ kisinyovi képviseletének vezetőjét, az amerikai William Hillt, hogy „tettestárs ezen ország föderalizálásában és tevékenységével kompromittálja úgy az amerikai diplomáciát, mint ahogy az EBESZ-t is”. Iurie Roşca még elmondta, hogy az Európai Unió és az Észak-Atlanti Szövetség keleti irányú kibővülése következtében a Moldovai Köztársaság még nagyobb stratégiai fontosságra tett szert Moszkva számára.

Ugyanezen gondolat folytatásaként a PPCD elnöke kijelentette, hogy a kisinyovi kommunista rezsim által gyakorolt diktatúra, amelyet ő „túlkapónak, törvénytelennek és antidemokratikusnak” nevezett, eszköz, mellyel az Orosz Föderáció fenntartja ellenőrzését a Moldovai Köztársaság fölött. Sőt, Iurie Roşca azt állítja, hogy Moszkva már rendelkezik egy „tartalék garnitúrával” a következő kisinyovi választásokra, melyek során elképzelhető, hogy a Kommunista Pártnak már nem sikerül parlamenti többséget szereznie, ezzel kapcsolatban a „Mi Moldvánk” Szociál–Liberális Szövetséget nevezve meg.

Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.