Belföld

Medgyessy Péter Indiába érkezett

Hatnapos hivatalos látogatásra vasárnap Újdelhibe érkezett Medgyessy Péter miniszterelnök: közel 60 fős delegáció élén folytat a következő napokban tárgyalásokat a dél-ázsiai országban, amely jelenlegi 1,1 milliárd fős lakosságával a Föld második legnépesebb, nagy gazdasági kapacitású országa.

Kíséretében van felesége, Medgyessyné Csaplár Katalin, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, Bársony András külügyi, Csepeli György informatikai és hírközlési államtitkár, valamint a belügyi, a honvédelmi, a kulturális és az oktatási tárca egy-egy vezető képviselője.

A miniszterelnökkel tartott Indiába mintegy húszfős üzletember-delegáció is, elsősorban a magyar nehéziparban, gépgyártásban, a mezőgazdasági technológiai fejlesztésben érdekelt cégek képviselői, valamint a kamarák vezető tisztségviselői.

Magyar kormányfő Fock Jenő személyében csaknem 30 évvel ezelőtt, 1974-ben tett utoljára hivatalos látogatást Indiában.

Medgyessy Péter megbeszélést folytat meghívójával, Atal Behari Vadzspaji miniszterelnökkel, Abdul Kalam államfővel, Dzsaszvant Szinhá külügyminiszterrel, Sonia Gandhi ellenzéki vezetővel, Karnataka és Maharástra állam kormányzójával, üzletemberekkel, emellett több külpolitikai és gazdasági fórumon tart előadást.

A népes magyar delegáció Újdelhin kívül Agrába, Bangalorba és Bombaybe (Mumbai) is ellátogat. A látogatás során a kormányok képviselői kétoldalú beruházásvédelmi, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, valamint védelmi együttműködési megállapodást írnak alá, továbbá egy dokumentumot a közös kábítószer-ellenes fellépés érdekében.

Az indiai út szervesen illeszkedik abba az új magyar külpolitikai koncepcióba, amelynek keretében a miniszterelnök az idén Oroszországba és Kínába is ellátogatott.

A szoftver- és számítógépfejlesztésben látványos sikereket elérő India a hírek szerint érdeklődik magyarországi befektetési lehetőségek iránt, az indiai fél emellett a vízügy és a gyógyszeripar területén lát lehetőséget a kapcsolatok fejlesztésére. Magyar cégek szívesen részt vennének az indiai nagy erőművi berendezések felújításában, modernizálásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik