Belföld

Washington szerint még Szaddám Huszein mozgatja a szálakat

Szaddám Huszein volt iraki elnök mozgatja a szálakat rejtekhelyéről, ő állhat a véres terrortámadások legalábbis egy része mögött. Így vélekedtek amerikai kormányzati tisztségviselők, akiket a The New York Times idézett pénteki számában.

A lapnak név nélkül nyilatkozó illetékesek titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva úgy vélték, hogy a feltehetően szűkebb pátriája, Tikrit környékén bujkáló exdiktátor szítja az ellenállást és a különféle gerilla csoportok összehangolására törekszik. Az utasításokat valószínűleg mozgó gépkocsikban adja ki, hogy megnehezítse az utána kutató amerikai erők dolgát.

Washingtoni illetékesek eddig lényegtelennek minősítették, hogy a bujkáló diktátort – a 25 millió dolláros vérdíj dacára – még mindig nem sikerült kézre keríteni, úgy ítélve meg, hogy ennek nincs befolyása a helyzet alakulására.

Októberben – naponta átlag 33-ra növekedve – megháromszorozódtak az amerikai erők elleni támadások, rajtaütések. A korábbinál nagyobb szervezetségre utaló hétfői bagdadi véres robbantásos merényletek után a segélyszervezetek külföldi munkatársai az amerikai marasztalás ellenére folyamatosan távoznak Irakból. Az ENSZ pedig Ciprusra vonja vissza átmenetileg a még az iraki fővárosban tartózkodó 18 munkatársát.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy minden személy és minden szervezet saját lelkiismerete szerint dönt arról, hogy marad-e vagy távozik. Úgy ítélte meg, hogy a ramadánhoz, a muzulmán szent hónap kezdetéhez időzített támadássorozat csak átmeneti kicsúcsosodás az iraki erőszakcselekményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik