Belföld

Az utálatos hétfő – szembe tud nézni vele?

A péntek hétvégi mámora után hamar itt a rossz kedvet hozó vasárnap délután. A másnapi taposómalom a szabadság utolsó óráira is rányomja a bélyegét. A hétfő feldolgozása már pénteken elkezdődik.

Az emberek többsége utálja a hétfőt, mert akkor kezdődik a következő munkahét, tele unalmas feladatokkal és kötelezettséggel. A vasárnap esti depresszióról a brit FreshMinds kutatóintézet készített vizsgálatot. A
Az utálatos hétfő – szembe tud nézni vele? 1

munkavállalók 82 százaléka rossz kedvű a hét utolsó napján, míg 17 százalékuk közömbösen viszonyul a másnapi munkához, és csupán 1 százalék várja a hétfőt, az újrakezdés pillanatát.

A legkritikusabb a délután öt és hat közötti időszak, a legtöbbünket ilyenkor keríti hatalmába a hétfő fenyegető árnya miatt a rossz hangulat. De vannak, akik már varásnap reggel nyomasztó érzéssel ébrednek. A FreshMinds vizsgálata szerint ez az érzés nap közben enyhül, de csak azért, hogy a kritikus délutáni időszakban felerősödve újra a munkavállalóra telepedhessen. Egy két tipp, hogyan élheti túl a hétfőt: 

Elátkozott vasárnap?

 

Annak ellenére, hogy mindenki a hétfőt utálja, úgy tűnik, a hét legkritikusabb napja a vasánap. A Freud által leírt betegségek között névadóként is szerepel. Az úgynevezett vasárnapi neurózis a hétköznapi teendők hiánya miatt lép fel, a vasárnapi semmittevésben csúcsosodik ki, és az értelmetlenségérzés tudatosulásával párosulhat. Ennek eredménye a depresszió, a vasárnapi neurózis, ami egyre gyakoribbá válik. Seres Rezső 1935-ben komponált Szomorú vasárnap című örökzöld slágerét is ez ihlette, az egész világon az öngyilkosok himnuszaként vált ismertté. Sokan a dal meghallgatása után vetettek véget életüknek. Freud is ebben a dalban látta megtestesülni a vasárnapi neurózist.  

• Péntek délutáni előzetes felkészülés
Bár a péntek délutáni felszabadult eufória sokak számára nem a tudatos tervezés ideje, rendkívül hasznos a munkahét utolsó fél óráját a következőre való felkészüléssel tölteni. Átgondolni, hogy melyek lesznek a legfontosabb hétfői teendők, kikészíteni az íróasztalra a szükséges dokumentumokat és az elintéznivalók listáját. Így megelőzhető a vasárnapi szorongás, hiszen már mindenre felkészültünk.

• Aktív vasárnap délután
A hétvége utolsó napján a legtöbben a kora délutáni órákra terveznek közös programot, hiszen másnap dolgozni kell. Csakhogy a vasárnap esti depresszió miatt az otthoni nyugalomban eltöltött utolsó órák kevesek számára pihentetőek. Éppen a kritikus időszakra ajánlatos valamilyen társas elfoglaltságot szervezni, például egy öttöl nyolcig eltöltött vacsora ideális lehet. A házimunkákat is jobb kerülni ilyenkor.

• Csak ne otthon
A vasárnap délutáni programokat nem jó otthonra szervezni. Ha kimozdulunk a lakásunkból, jobb kedvre deríthet a látvány, nem állt meg az élet körülöttünk.

• Házi feladat
Könnyű a munkás élet pozitív oldalait felidézni, ha az iskolás évek hétvégéire gondolunk. A gyerekek ilyenkor általában a házi feladatok megírásával töltik az idejüket, míg a felnőtteknek már nem kell ilyesmivel szenvedniük.

• Egy kis öncsalás
Akik nem lelekesednek a munkájukért, azok energiát meríthetnek abból, ha hétfő reggel a vekker csörgése után elhitetik magukkal, hogy szeretik a munkájukat. Az öncsalás beválik, mert a pozitív gondolatok valóban pozitív érzéseket keltenek, és energiával töltik fel az embert. Persze a hiteles öncsalás nem könnyű feladat.

• Változatos napkezdés
Ha van rá lehetőség, érdemes nem a megszokott útvonalon bemenni a munkahelyünkre. Szánjunk a buszra még tíz percet a metró helyett, vagy szálljunk le egy megállóval hamarabb és sétáljunk egy kicsit. Így elkerülhető a monotonitás, a nem megszokott úton kapott ingerek szintén energiával töltenek fel.

• Egy kis haladék
Ha valakinek rugalmas a munkaideje, érdemes az első 20 percet egy kellemes kávézás céljából lecsippenteni, de lehetőleg nem a cégünk épületében található kéváautomata mellett. A sarki kávézó jobb hely, de ott sem jó sokat időzni, mert a túl hosszú üldögélés újra elveheti a kedvünket a hétfőtől.

• Túl korán semmi fontosat
Hétfőn reggel értekezletet tartani egy főnöktől sem taktikus húzás. Ha nincs ilyen kötelező esemény, nem is érdemes szervezni, a legkorábbi megbeszéléseket 10-re, de ha lehet, még későbbre tegyük. Nem mindig lehetséges, de ha alkalom adódik, jobb ilyenkor munkahelyen kívülre megbeszélni a hivatalos találkozókat is.

• Munkatársmentes ebéd
Feldobhatja a hétfőt, ha nem munkatársával ebédel. Egy közelben dolgozó régi osztálytárs vagy egyetemi ismerős megfelelőbb partner a nyomasztó hétfői napokra. A baráti hangulat segít a munkahét elkezdésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik