Belföld

Tovább nő a feldolgozóipar

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke a szeptemberivel megegyezően 54,9 százalék - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A feldolgozóipar növekedése októberben az előző hónapival azonos ütemben folytatódott. Kedvező, hogy az index nagyobb növekedést mutat, mint egy évvel ezelőtt, amikor 53,8 százalék volt, és 2,2 százalékponttal meghaladja az előző három évben mért BMI-k átlagos, 52,7 százalékos értékét is.

Az idei, szezonálisan kiigazított indexértékek negyedéves átlagaiból kiderül, hogy az első három negyedév növekedési üteme kisebb, mint egy évvel korábban, és a január-októberi átlag is elmarad a megelőző évitől. Az utolsó negyedévi kilátásokat azonban a kedvező októberi index javítja.

Az elmúlt hónaphoz hasonlóan a termelési index továbbra is jelentős, 60 százalékos növekedést mutat. Az index egy évvel korábban 57 százalék volt, az előző három év azonos időszaki értékeinek átlaga 55,2 százalék volt.

Termelésnövekedést a minta vállalatainak 40 százaléka jelzett. A rendelési index értéke 59,7 százalék volt októberben, ami 1,2 százalékponttal magasabb a szeptemberinél. A beszerzési mennyiség index 56,5 százalék, az előző havinál 3,5 százalékponttal alacsonyabb, azaz csökkenő ütemű növekedést mutat.

A vásárolt készletek 50,8 százalékos indexe jelentősen alacsonyabb növekedést jelez, mint szeptemberben, amikor a mutató 5,3 százalékponttal volt magasabb. A késztermékkészletek 53,6 százalékkal azonban az egy hónappal korábbival megközelítően azonos ütemben nőtt.

A tavaly december óta folyamatosan visszaesést jelző foglalkoztatási index a szeptemberi nagyobb ütemű csökkenés után az alkalmazotti létszám enyhébb csökkenését mutatja, értéke 48 százalék volt.

Éves szinten az eltelt tíz hónap létszámcsökkenése 47,5 százalékos, míg egy évvel korábban a foglalkoztatási index 49,7 százalék volt. A feldolgozóipari ágazatok közül októberben a vegyipar és a nem fém ásványi termékek ágazat teljesítménye volt a legjobb. Az ország régiói közül az észak-dunántúli terület fejlődése a legerőteljesebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik