Belföld

Szociális gazdaság és az Európai Unió

A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális operatív programja keretében lesz lehetőség a szociális gazdaság támogatására - hangoztatta Veres József, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatal vezető tanácsosa egy konferencián.

Veres József hozzátette: ennek keretében lehetőség lesz a helyi kezdeményezések megvalósítására, köztük alternatív foglalkoztatási formák kialakítására, mintaprojektek kidolgozására.

A vezető tanácsos utalt arra, hogy a szociális gazdaság támogatására fordítható forrásokat a foglalkoztathatóság megteremtésére kell fordítani és az semmiképpen sem tekinthető szociális segélynek.

Veres József felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatal hamarosan közzéteszi a Nemzeti Fejlesztési Terv program-kiegészítő dokumentumait, amelyek tanulmányozása segítséget ad a pályázati felkészüléshez. A vezető tanácsos utalt arra, hogy 2004. január elsejétől már lehetőség lesz a strukturális alapok forrásaira pályázni.

Veres József elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben 6,6 milliárd forint áll rendelkezésre a pályázatok kidolgozásának segítésére, a nonprofit és civil szférán kívül a vállalkozások is kaphatnak ebből a forrásból.

A konferencia szünetében Mocsáry József akadémikus, a Tulajdonos Munkavállalók és Társaságaik Országos Szövetsége elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a csatlakozó országok közül Magyarország kiemelkedő helyet foglal el a munkavállalói tulajdonlás tekintetében. A szövetség adatai szerint jelenleg 70-80 ezer munkavállaló rendelkezik tulajdonnal saját cégében. Mocsáry József elmondta, hogy a munkavállalói tulajdonnal rendelkező cégek a versenyszféra magyar tulajdonú cégei között 10-12 százalékban vannak jelen.

Az elnök utalt arra, hogy a 2000. év mérlegbeszámolói alapján a munkavállalói tulajdonnal rendelkező cégek gazdasági mutatói jobbak, mint a gazdasági társaságok átlaga. Példaként említette, hogy a munkavállalói tulajdonnal rendelkező cégekben az egy főre jutó jövedelem 30 százalékkal magasabb, az adózatlan nyereség 40 százalékkal több, mint más gazdasági társaságokban.

Mocsáry József szólt arról, hogy a jóléti társadalomnak új útját kell keresni, mert egyre kevésbé járható út, hogy az adókat begyűjtik, majd újra elosztják. A jóléti társadalom, a szociális gazdaság egyik jelentős területe lehetne a szövetkezeti, illetve a munkavállalói tulajdon.

Az elnök utalt arra, hogy a kormány elfogadta a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) törvény módosítását, amelyet a szövetség 1997 óta szorgalmaz. A törvénymódosítás alapján jelentősen nő majd az eddigiekhez képest a munkavállalói tulajdonhoz kötődő jogbiztonság, illetve a jogszabály kizárja a spekulációs tőke térnyerését.

A szövetség elnöke úgy látja, hogy a privatizációhoz kötődő MRP-törvény most már kevésbé ad lehetőséget a dolgozók kedvezményes tulajdonvásárlására, ezért a szövetség szeretné elérni, hogy privatizáción kívül is lehetőséget kapjanak a dolgozók kedvezményes tulajdonszerzésre. Utalt arra, hogy az Európai Unióban a munkavállalói tulajdon kiemelt figyelmet kap.

Mocsáry József szerint az egészségügy privatizációja során lehetővé kellene tenni, hogy a munkavállalók kedvezményesen szerezhessenek tulajdont.

Mocsáry József úgy vélekedett, hogy hosszabb távon az amerikai típusú munkavállalói tulajdonról szóló törvényt kellene alkotni Magyarországon is, amely szerint a munkavállaló tulajdonosok holdingként, a nyugdíjrendszer részeként működhetnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik