Belföld

A PSZÁF nem akar dönteni az Amstel-Brau ügyben

A PSZÁF elutasította, hogy döntést hozzon a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége által benyújtott beadványról, amely az Amstel sörgyárnak a Brau Union felvásárlására tett kísérletét kritizálta.

ATőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez október végén eljuttatott beadványában kérte, hogy betekinthessen az Amstel Sörgyár Rt. által a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat jóváhagyására irányuló eljárás, valamint a Felügyelet egy héttel korábbi határozatát megelőző vizsgálati eljárás során keletkezett iratokba.

A TEBÉSZ kérelmét a Brau Unionban fennálló részvényesi minőségére alapozta. A Felügyelet azonban a TEBÉSZ ügyféli minőségét, valamint valószínűsíthető érdekeltségét első megközelítésben vitatja, így az ennek megítélésére felhatalmazott szervhez fordul a kéréssel, mivel dönteni – saját állítása szerint – nem jogosult. A Felügyelet így az eljárás negyvenöt napos időtartamra való felfüggesztéséről döntött.

A TEBÉSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszlevelében azt hiányolta, hogy a PSZÁF nem tudta megnevezni, melyik szervezet jogosult eldönteni azt, hogy a TEBÉSZ a PSZÁF felügyelete alatt áll ebben a kérdésben vagy sem.

Az előzmények

A TEBÉSZ az újkori magyar tőkepiac legtisztességtelenebb felvásárlási kísérletének minősítette az Amstel sörgyárnak a Brau Union Hungária Rt.-re tett vételi ajánlatát. Erről a véleményéről a szervezet levélben értesítette az Amstelt.

A szervezet álláspontja szerint az Amstel Rt. nemcsak a magyarországi tőkepiacok működését szabályozó törvényeket nem tiszteli, hanem az Európában elfogadott üzleti tisztesség elvárásait sem tartja magára nézve kötelezőnek.

Az Amstel holland tulajdonosa, a Heineken az osztrák Brau Union AG-ért – amely 85 százalékos tulajdonosa a magyar Brau Rt.-nek – összesen 1,9 milliárd eurót fizet ki, amely aktuális árfolyamon számítva mintegy 486 milliárd forint. A féléves vállalati adatokból jól látszik, hogy az osztrák anyacég árbevételének 22,5 százalékát, míg nyereségének 38 százalékát a magyar leányvállalat adja. A magyar társaságért kínált 108 millió eurós felvásárlási ár viszont a teljes árnak mindössze 5,7 százaléka – olvasható a levélben.

A TEBÉSZ arra is rámutatott, hogy a Brau Rt. a magyar piac egyik vezetője, 26 százalékos részesedéssel. Az érdekvédő szövetség azzal érvel, hogy az elmúlt években gazdát cserélt európai sörgyárak árazásánál az éves sörértékesítést vették alapul, hektoliterenként körülbelül 130 eurós szorzóval. Ezen képlettel számolva az 1,95 millió hektoliter sört előállító magyar Brau Rt. legalább 243 millió eurót, vagyis részvényenként minimum 110 eurót (28 160 forintot) ér. Ezzel szemben az Amstel a magyar cég tőzsdén forgó elsőbbségi részvényeinek darabjáért mindössze 50 eurót, azaz 12 806 forintot kínál, míg anyavállalata, a Heineken az osztrák kisbefektetőknek részvényenként 127 eurót fizet a Brau AG felvásárlása során.

A TEBÉSZ által elfogadható tisztességes felvásárlási ár az osztrák anyavállalat részvényeseinek kínált részvényenkénti 127 euró (32 512 forint) és az anyacég és leánya közötti nyereségtermelési arány alapján a cégcsoportért fizetett teljes összegből számított, részvényenkénti 333,65 euró (85 416 forint) között húzódik meg.

A TEBÉSZ jogi álláspontja szerint a Brau 93,2 százalékát törvénysértő módon szerezte meg az Amstel. Így jelenleg a tőkepiaci törvény vonatkozó rendelkezései alapján sem a korábbi eladó, sem a leendő vevő nem jogosult tulajdonosi jogainak gyakorlására – áll a szövetség közleményében. Erre tekintettel a TEBÉSZ reális esélyt lát a közgyűlés összehívhatóságára és ott jogszerű és érvényes határozat meghozatalára.

Kisbefektető jogérvényesítés

A kisbefektetői jogok hatékonyabb érvényesülése érdekében a TEBÉSZ elengedhetetlennek tartotta, hogy a Brau Rt. Felügyelő Bizottságában legalább egy tag a kisbefektetők érdekét képviselje, ennek érdekében október elején megkezdte az előkészületeket a Brau Rt. rendkívüli közgyűlésének összehívására.

A TEBÉSZ október 7-ei közleményében leszögezi: a szövetség az után döntött erről, hogy nem láttak tárgyalókészséget a Brau részvényeit felvásárolni akaró Amstel részéről. Az Amstel Sörgyár Rt. nyilvános vételi ajánlatot tett szeptember 8-án a Brau Union Hungária Rt. részvényeire. Az Amstel Rt. a Brau törzsrészvényeiért 12 273 forintot, az elsőbbségi részvényekért 12 806 forintot ajánl.

A TEBÉSZ viszont új, tisztességes árú felvásárlási ajánlat megtételére szólította fel az Amstelt. Az Amstel azt közölte, hogy a Brau Union Hungária Rt. részvényeire tett ajánlat előkészítése során a törvényesség, a tőkepiaci szabályok és egyéb jogszabályi előírások legmesszemenőbb figyelembevételével járt el.


 

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.