Belföld

Nem várható alapkamat-emelés

Londoni feltörekvő piaci elemzők a forint pénteki megingása után sem jósoltak hétfőre jegybanki kamatemelést, de két héten belül már igen, ha addig a forint nem erősödik vissza 260/euró alá.

Giancarlo Perasso, a WestLB pénzügyi csoport londoni befektetési irodájának feltörekvő piaci elemzője az azt mondta: akkor tud elképzelni kamatemelést, ha a forint “még egy-két hétig” 259-260/euró környékén marad.

Az árfolyamveszteséghez vezető jelentős kötvényeladási nyomás okai között volt Perasso szerint a “lengyel járvány”, valamint az, hogy több nagy külföldi befektető zárta pozícióit a magyar kötvénypiacon. – Ez egy kis piac, és egyetlen nagyobb szereplő pozíciózárása is jókora mozgásokat okozhat – mondta.

Adam Slater, a Credit Agricole Indosuez londoni befektetési irodájának feltörekvő piaci stratégája szintén azt mondta, hogy hétfőn még jó eséllyel nem lesz kamatemelés. Slater ugyanakkor “kissé riasztónak” nevezte a történteket, megfogalmazása szerint pénteken teljes összeomlás volt a magyar kötvénypiacon. Példátlannak nevezte a hozamok 100 bázispontot meghaladó, napon belüli emelkedését, amelyet a külföldi szereplők “igen jelentős pozíciózárási hullámának” tulajdonított.

Ennek okait egy időben egyszerre ható több tényezőben látta. Slater is megemlítette a lengyel piaci hatás átgyűrűzését, de hozzátette, hogy a piacon ettől függetlenül is tőkeátcsoportosítás zajlik, adósságból részvénybe. Ez globális folyamat, de “most hirtelen Közép-Európában is megjelent”, sőt a térséget különösen erősen sújtja, mert a befektetések zöme itt kötvényekbe áramlik, és a pozíciók hirtelen likvidálása nagyon nagy hatással jár – mondta a Credit Agricole Indosuez elemzője.

Callum Henderson, a Bank of America londoni befektetési részlegének térségi elemzője is azt mondta pénteken, hogy hétfőn még valószínűleg nem lesz kamatemelés, de “egy rendkívül erős hangvételű” jegybanki nyilatkozat kiadása várható. Henderson szerint ha a forint hétfőtől számítva két héten belül nem erősödik vissza 255-re vagy az alá, az MNB kamatot fog emelni, valószínűleg fél százalékpont erejéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik