Belföld

Az MNB szerint átmeneti a forintgyengülés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a pénteki forintgyengülés átmeneti folyamat - mondta Missura Gábor, az MNB szóvivője pénteken.

Missura Gábor szerint a jegybank az inflációs célok elérése érdekében továbbra is 250 forint közelében tartja kívánatosnak az euró/forint árfolyamot. A szóvivő hangsúlyozta: ha a forint belátható időn belül nem erősödik, akkor szükségessé válhat a jelenlegi 9,5 százalékos irányadó kamat emelése.

Nem engedhető meg jelentős forintgyengülés

A Monetáris Tanács korábbi döntésének megfelelően továbbra is a 250-255 forint közötti euró/forint árfolyamot tartja megfelelőnek. Ennél tartósan gyengébb forint nem engedhető meg – mondta Csermely Ágnes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági főosztályvezetője.


Amennyiben tartósan gyengülne a forint, az veszélyeztethetné a Magyar Nemzeti Bank 2005-ös inflációs céljának elérését. Szerdán Járai Zsigmond, az MNB elnöke azt közölte: “ha azt tapasztaljuk, hogy a piac elbizonytalanodik, a forint jelentősen gyengül, akkor a jegybank kamatemelésre kényszerül az inflációs célok elérésére érdekében.”



 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik