Belföld

Magyarországon kisebb a munkanélküliség, mint az EU-ban

A kormányváltás óta 228 ezer új álláshely jött létre, így a 47 ezres csoportos létszámleépítések és az 56 ezres egyéb munkahely-megszűnések ellenére 125 ezerrel bővülhetett a foglalkoztatottak száma - hangsúlyozta a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A KSH szeptemberi adatai szerint a foglalkoztatottak száma elérte a 3 988 500-at, tíz év óta nem volt ilyen magas ez a szám – húzta alá Burány Sándor.

Az Európai Unióban 64 százalékos a foglalkoztatottsági ráta, Magyarországon 8 százalékponttal alacsonyabb ez az érték. Közösségi cél, hogy 2010-ig 70 százalékra növeljék ezt a mutatót, s Magyarországnak, mint tagországnak is igazodnia kell ehhez a törekvéshez – hangsúlyozta a miniszter.

Szólt arról is, hogy a munkanélküliségi ráta már ma is kedvezőbb Magyarországon, mint az Európai Unióban. A magyarországi mutató 5,4 százalék, a közösségi átlag pedig 8 százalék.


A Fidesz szerint nem indokoltak “a kormány melldöngető nyilatkozatai” a foglalkoztatás területén.

2001 óta stagnálás mutatkozik a munkaerőpiacon. A foglalkoztatottak száma két és fél éve 3 millió 900 ezer és négymillió között van; a munkanélküliek száma 1998 és 2002 között folyamatosan csökkent, a kormányváltást követően viszont növekedett” – közölte a fideszes képviselő.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik