Belföld

Államosítják a Jukoszt – mennyi az annyi?

Londoni befektetői értesülések szerint a Jukosz részvényeinek kevesebb, mint felét foglalták le az orosz hatóságok. Az Egyesült Államok kormánya aggodalmát fejezte ki az oroszországi jogállamiság sérelme miatt.

Elemzők az oligarchákhoz közeli cégek kötvényeinek súlycsökkentését javasolták a portfoliójukban orosz vállalati adósságot tartó befektetőknek. A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének (DrKW) csütörtök este kiadott helyzetelemzése szerint az orosz főügyészség a Jukosz főrészvényese, a Menatep pénzügyi csoport Jukosz-részesedését foglalta le – ez az olajcég részvénytőkéjének 44 százaléka.


Drámai mértékben nőttek a befektetői aggályok


 Példát statuáltak

A londoni befektetési bank szerint a Jukosz-ügy eszkalációjának ütemét az a politikai célkitűzés diktálhatja, hogy a hatóságok még a választások előtt egyértelmű jogi példát statuáljanak, pótlólagos szavazatok reményében. A DrKW szerint volt már erre példa a közelmúltbeli orosz történelemben, jóllehet nem ilyen méretekben. A Dresdner elemzői Vlagyimir Guszinszkijnak, a hazájában csalással és pénzmosással vádolt egykori orosz sajtómágnásnak az ügyét hozták fel.  


Jelentése szerint nem biztos, hogy ez a végleges szám, könnyen elképzelhetők további finomítások és pontosítások. A Dresdner szerint bármekkora is a lefoglalt részvények aránya, az ügyészségi döntés drámai mértékben növeli a befektetői aggályokat a tulajdonhoz fűződő jog oroszországi helyzetével kapcsolatban, és legalábbis rövid távon súlyosan akadályozni fogja az új befektetéseket az orosz gazdaságba. Az elemzés szerint a hatóságok bizonyára ki tudják majd mutatni az ügyészségi akció szilárd jogi megalapozottságát, de ebben az esetben is az eddiginél sokkal erősebb félelmek fogják kísérni a befektetéseket az oligarchákhoz közeli ágazatokban, főleg az energia- és más természetierőforrás-szektorokban. A DrKW azonban megismételte azt a már korábbi jelentéseiben is kifejtett véleményét, hogy az egész ügyet a december 7-ei parlamenti választásokkal kell összefüggésbe hozni, annak figyelembe vételével, hogy az oligarchák – és az a privatizációs folyamat, amelynek révén vagyonukat szerezték – nagyon népszerűtlenek az orosz választók körében.


Hodorkovszkij átlépte a határt


 Súlycsökkentést javasolnak

A DrKW elemzői az oligarchákhoz közeli cégek kötvényeinek súlycsökkentését javasolták a portfoliójukban orosz vállalati adósságot tartó befektetőknek, mondván: aligha lehet kizárni a további hasonló, drámai politikai vagy jogi akciókat. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a szuverén orosz adósság kedvezőbb megítélését alátámasztja a magas energiaár és az élénk export. 


A londoni bank csütörtöki elemzése szerint a Kreml emellett egyértelmű választóvonalat akar húzni a politika és az üzlet között is. Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz nemrégiben letartóztatott vezérigazgatója ugyanis ezt a vonalat lépte át. Egyébként ugyanerre a következtetésre jutott egy másik nagy londoni befektetési ház, a JP Morgan is, amelynek csütörtöki elemzése szerint Hodorkovszkijt a Kreml azért szemelte ki, mert a legnagyobb orosz olajipari vállalat első embere meglehetősen látványos belépővel jelent meg a politika színpadán, ráadásul Putyin elnök és kormányzata ellenzékeként.


Bush elnök is aggódik


„Aggódunk a jogállamiság miatt, az oroszok alapvető szabadságának fenntartása miatt és az orosz igazságügyi rendszer alapvető korrektsége miatt” – mondta a washingtoni külügyminisztérium szóvivője csütörtökön. “Sokan úgy vélik, hogy ez a szelektív jogérvényesítés esete, de az összes tény még nem ismert” – tette hozzá Richard Boucher. Az erről tudósító AP hírügynökség azt is megjegyzi: George Bush amerikai elnök pártolta Oroszország demokráciaként való elfogadását, s erre biztatta az Egyesült Államok európai szövetségeseit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik