Belföld

Jóval magasabb a vártnál az ABN AMRO nyeresége

Javított 2003-as kilátásain a holland ABN AMRO bank, miután jól teljesítő lakossági tevékenysége és felfutóban lévő befektetési banki üzletága a vártnál magasabb, 41 százalékos profitemelkedéshez segítette.

A rekordnagyságú harmadik negyedéves profit bejelentésével egyidejűleg az ABN AMRO 25 százalékra növelte korábban 15 százalékra előrejelzett éves profitemelkedésének mértékét, a várt eredmény most 3 milliárd euró.


A bank harmadik negyedéves tiszta nyeresége 832 millió eurót tett ki, ami a legoptimistább elemzői várakozásokat is felülmúlta. A Reuters által felkért elemzők átlagosan 697,6 millió euróra számítottak; a tavalyi időszak eredménye 591 millió euró volt. Az egy részvényre jutó eredmény 0,51 euró lett, miközben az előrejelzések átlaga 0,43 euró volt; a bank üzleti profitja elérte az 1,63 milliárd eurót, ami jóval magasabb az előzetesen várt 1,46 milliárd eurónál.


2002 harmadik negyedében a bank 4,32 milliárd eurós bevétel mellett részvényenként 0,37 eurós nyereséget ért el, üzleti eredménye akkor 1,32 milliárd euró lett. Nyilatkozatában az ABN AMRO vezérigazgatója, Rijkman Groenink az eredményt a kereskedelmi és lakossági ágazatból befolyó állandó jövedelemáramlásnak és a nagy üzletfelekkel foglalkozó ágazat javulásának tulajdonította.


A kiemelkedően jó eredmény elérését segítette az is, hogy az Egyesült Államokban, ahol az ABN AMRO nyereségének jó része keletkezik, erős volt a jelzálog-hitelfelvételi kedv; az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai jelzálog üzlet az elmúlt hónapokban lassulni kezdett, és ez a bank negyedik negyedéves eredményeiben már érzékelhető lesz.


A leginkább nemzetközi holland bank, melynek több mint 60 országban vannak kirendeltségei nehéz időszakot élt át: eurómilliárdokat felemésztő átalakítási programja keretében 10 ezer munkahely megszüntetését kellett végrehajtania. A bank részvénye idén 20 százalékkal erősödött, miközben az ágazati index 18 százalékkal lett magasabb. Az ABN AMRO piaci értéke jelenleg 28 milliárd euró körül alakul.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik