Belföld

Javultak a nagyvállalati várakozások

Javultak a legnagyobb magyarországi vállalkozások rövid távú várakozásai, az Ecostat TOP-100 konjunktúra indexe októberben 51 százalék volt - közölte a gazdaságkutató intézet pénteken.

A világgazdaságban és a nemzetgazdaság néhány területén bekövetkezett pozitív elmozdulás hatására a cégek konjunkturális lehetőségeiket a korábbinál kedvezőbben ítélik meg. A bizalmi indexek elsősorban az élénkülő exportkereslet hatására javultak.


Elemzői vélemények szerint a nyári hónapokban a nemzetgazdaság túljutott a mélyponton, a gazdaságban mérsékelt növekedés jelei mutatkoznak. A nyugat-európai piacok kereslete fokozatosan nőtt, főként a feldolgozóipar termékei iránt lett élénkebb a kereslet. A második félévben várhatóan mérséklődik a magánfogyasztás bővülése, a növekedésben játszott meghatározó szerepét ismét az export veszi át. Bár az első nyolc havi külkereskedelmi mérlegadatok a deficit további növekedését jelezték, a behozatal folyamatos gyorsulásában a vállalati beruházások élénküléséhez kapcsolódó gépek, berendezések importjának bővülése érzékelhető szerepet játszott – teszik hozzá.


Az Ecostat az idén a GDP 2,8 százalékos, jövőre 3,5 százalékos növekedésével számol. A fejlődés erőteljesebb gyorsulása – az uniós csatlakozás után – 2005-től várható a kutatóintézet szerint. Az idei, szeptemberi áremelkedések a várakozástól eltérően alakultak. Elmaradt az élelmiszerek drágulása, egyes szolgáltatások ára csökkent. Az év utolsó negyedében az infláció némi gyorsulása valószínűsíthető, éves szinten 4,7 százalékos pénzromlás várható az Ecostat szerint. Jövőre 6 százalékhoz közeli áremelkedést feltételeznek. A TOP-100 októberi előrejelzése szerint 2003-ban a fogyasztói árak éves átlagos növekedése 5,6 százalék lesz. A cégek háromnegyede úgy véli, hogy ez évben az infláció mértéke az 5-6 százalékos sávon belül marad.


A decemberi pénzromlás mértékét lefelé korrigálták a vállalatok. Augusztusban 5,3 százalék, szeptemberben 5,2 százalék októberben 5,0 százalékos pénzromlást prognosztizáltak az év utolsó hónapjára. A nagyvállalati kör értékesítési áremelési törekvése a korábbinál visszafogottabb, 3,7 százalék. Az utolsó hónapokban a vállalkozások mintegy 30 százaléka nem tervez saját hatáskörű áremelést.


Októberben a TOP-100 nagyvállalati kör Magyarország rövid távú gazdasági kilátásait illetően a javulásban bizakodó cégek aránya június óta a legmagasabb 39 százalék, a pesszimista várakozások köre 3-6 százalékponttal, 32 százalékra csökkent. A nagyvállalatok többsége saját gazdasági kilátásait változatlannak ítéli a következő fél évre. A javulásban bizakodó cégek köre az utolsó negyedévhez viszonyítva 7-14 százalékkal bővült, a körülmények romlásával számolók aránya július óta csökken. A vállalkozások 54 százaléka számolt októberben tevékenysége bővítésével, ezen belül 47 százalékuk 5 százalék alatti teljesítménynövekedést feltételezett.


A javuló várakozások mögött a külső piacok és a belső felhasználás élénkülése áll. Kiegyensúlyozott munkaerőpiaci feltételek fennmaradásával számol a nagyvállalatok 68 százaléka, javulást feltételez a cégek egynegyede. A következő fél évben pénzügyi helyzetének stabil fennmaradását várja a vállalkozások 39 százaléka, javulásban bizakodik 25 százalékuk. Októberben a TOP-100 nagyvállalati kör beruházási hajlandósága 3 százalékponttal javult. Az index az elmúlt tizenkét hónapban 50 százalékos határérték felett ingadozott, a cégek több mint felét foglalkoztatták fejlesztési tervek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik