Belföld

Új szereplők a kötelezőt ajánló biztosítók közt

A tavalyi 10-ről 12-re nőtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac szereplőinek száma. A biztosítók csütörtökön tették közzé 2004-es tarifáikat.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon a 2003-ban is jelenlévők mellett két új társaság, a Magyar Posta Biztosító és a TIR Biztosító Egyesület is megjelent. A társaságok immár második éve szabadon határozhatják meg díjaikat, nem kell tartani magukat a hatóság – Pénzügyminisztérium – által meghatározott díjszinthez, illetve keretekhez.


A cégek saját statisztikáik alapján, az ügyfelek kárveszélyesség szerint alakítják ki díjaikat, az általuk megszabott díjtételek ennek megfelelően egyre nagyobb szóródást mutatnak. Ugyanolyan típusú és lökettérfogatú gépkocsira többszörösét – példánkban közel négy és félszeresét – is fizetheti az egyik ügyfél, mint a másik.


Egy 1,2 literes Opel Corsa budapesti tulajdonosa , ha 22 év alatti, évi 121 600 forintot fizet kötelező felelősségbiztosításra a Generali-Providenciánál, de ha ugyanezen autó tulajdonosa vidéken él, 29 évesnél idősebb, az Autóklub tagja, hölgy, 10 évesnél régebbi jogosítvánnyal rendelkezik és családjában legalább két autót biztosít, az A0-ás kategóriában – azaz bónus nélkül – is csak 27 931 forintot fizet ugyanarra az autóra. S ha 1992, a rendszer bevezetése óta még nem okozott balesetet és a bónus 10-es kategóriába sorolódik, mindössze 13 965 forintot fizet a biztosításra.


A legfontosabb díjeltérítő szempont a terület – a legkockázatosabb ügyfelek a Budapesten és a vidéki nagyvárosban élők -, a legkevésbé kárveszélyesek a vidékiek, a falvakban lakók. A legtöbb kárt a 23-25 év alattiak okozzák – ezért ők fizetik a legmagasabb díjat -, míg a 35 év felettiek olcsóbban megússzák. Sőt, az újonnan belépő Magyar Posta Biztosító még olcsóbban köti a biztosítást, ha az autótulajdonos 46 éves vagy annál idősebb. A kármentes vezetést díjazó, károkozást büntető bónus-malus rendszer további – az egyén biztosítási előéletből adódó – díjeltérítő szempont.


A legmagasabb, 10-es bónus-osztályba sorolt ügyfél 50 százalékát fizeti annak, mintha friss autótulajdonosként most kerülne be a rendszerbe. A biztosítók ezeken kívül figyelembe veszik a díjfizetés gyakoriságát a díjképzésnél, egyesek a jogosítvány korát is és díjkedvezményt adnak, ha az ügyfél casco-biztosítását is ugyanott köti, hölgy vagy közszolgálati dolgozó, de egyre több biztosító ad kedvezményt régi ügyfeleinek.


Kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokból a társaságokhoz 2002-ben 84 milliárd forint folyt be. Legnagyobb, több, mint 50 százalékos piaci részesedéssel az Allianz Hungária Biztosító rendelkezik, második a piacon a Generali-Providencia, a harmadik legnagyobb piaci szereplő 2002-ben az Argosz volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik