Belföld

Bizakodók a kis- és középvállalkozói várakozások

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexének értéke 45,3 százalék volt októberben, a szeptemberinél 0,3 százalékponttal alacsonyabb, ám az augusztusi, az idei legalacsonyabb indexnél mintegy három százalékponttal kedvezőbb - közölte a kutatóintézet pénteken.

A felmérés szerint a hazai kis- és középvállalatok (kkv) augusztust követően túljutottunk a depressziós mélyponton, mérsékelten javuló konjunkturális kilátásokkal számolnak A kkv-szektor az eltelt fél évben októberben először nem emelte inflációs várakozását. A cégek az éves szintű átlagos pénzromlást 6,6 százalékosra becsülik.


A decemberre vonatkozó 12 havi inflációprognózis sem változott októberben, értéke 5,7 százalék. A kis- és középvállalatok rövid távú, nagyrészt 2004 első harmadára vonatkozó gazdasági várakozásai mérsékelt optimizmust jeleznek. A vállalatok feltételezése szerint a szerényen javuló, s jövőre remélhetően Európára is kiterjedő világgazdasági konjunktúra következtében beindul a magyar nemzetgazdaság élénkülése.


Az államháztartási hiány csökkentését célzó kormányzati intézkedések vállalkozásokat érintő közvetlen hatásai ma még nehezen számszerűsíthetők, több területen azonban kedvező jelenségek érzékelhetők, így a beruházási hitelek iránt élénkült a kereslet. A vállalatok pénzügyi és üzleti tervei a jövő évi költségvetés elfogadásáig sok bizonytalansági elemet tartalmaznak – teszik hozzá a kutatók.


Saját vállalkozásuk rövid távú fejlődési kilátásait valamivel kedvezőbbnek értékelik a cégek, mint a makrogazdaság esélyeit. A vállalkozások erősödő optimizmusát mutatja, hogy a következő hat hónapban tevékenysége bővítésére a cégek magas aránya, 44 százaléka lát esélyt.


A kedvező várakozások bővülése hátterében az ipari termelés, a beruházások és az export élénküléséről megjelent makrogazdasági adatok állnak. Októberben a piaci pozícióit alapvetően megingató verseny kibontakozásától tart a vállalatok 27 százaléka. A piaci folyamatok enyhe élénkülése és az uniós csatlakozás közelsége miatt működési területén új, erős versenytárs megjelenését a korábbi 24 százalékkal szemben 37 százalék valószínűsíti. A multinacionális vállalatok számára fél éven belül végezhető beszállítói tevékenység kiépítését a cégek valamivel több mint egyötöde, 22 százalék tartja elképzelhetőnek.


Az októberi prognózis szerint a hazai tulajdonú vállalkozások tevékenységének bővítését alapvetően a belföldi kereslet elégtelensége és a gazdasági környezet bizonytalansága akadályozza. A vállalatok készletgazdálkodásában jelentős változás nem várható, a legtöbb cég készletállományának szinten maradását feltételezi. Romló belföldi értékesítési lehetőségektől tart a vállalatok egyharmada, mintegy fele viszont a jelenlegi piaci viszonyok fennmaradásával számol. A belföldi eladási lehetőségek javulását feltételezők köre szeptember óta 9 százalékponttal szűkült. Kis mértékben javult a vállalatok exportlehetőségeinek értékelése: októberben a cégek 18 százaléka feltételezte a külföldi értékesítés javuló; 65 százaléka stabilan fennmaradó lehetőségét.


Az év végén és 2004 első harmadában a kis- és középvállalatok jövedelmezősége a fogyasztás mérséklődése, termékeik és szolgáltatásaik belső piacának szűkülése miatt érdemben nem javul. A kkv-szektorban a gazdálkodók likviditási helyzete a következő fél évben a cégek 53 százaléka szerint nem fog változni. Javuló pénzügyi feltételrendszerrel 15, romlóval a cégek 32 százaléka számol.


A rövid távon felmerülő fizetési nehézségek kezelése érdekében a vállalatok növekvő számban és arányban élnek a Széchenyi-kártya nyújtotta hitelfelvételi lehetőséggel. Októberben a KKV szektor beruházási szándéka alacsony 37 százalék volt. A gyenge fejlesztési aktivitásban a forráshiány mellett szerepet játszik a kihasználatlan kapacitások magas szintje. A fejlesztést tervező vállalatok fele beruházása végrehajtását hitelfelvétel mellett tartja megvalósíthatónak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik