Belföld

Belgacom: eljött a képtelefon ideje

Forradalmi újítással áll elő november elejétől a belga távközlési cég, a Belgacom: bevezetik a videotelefont, méghozzá egy nagyon egyszerűen kezelhető, s nem is túl drága termék piacra dobásával.

A Visto névre hallgató szerkezet olyan, mint egy kisebb (21-szer 15 centiméteres) képkeret: a közepén egy 8,9 centiméteres átmérőjű színes képernyővel, felette pedig egy aprócska kamerával. A Vistót bármelyik, 1998 óta forgalomba hozott telefonkészülékhez hozzá lehet csatlakoztatni, s nincs szükség semmiféle program telepítésére, bonyolult beállításokra: elég egy gombnyomás, s a készülék közvetíti a kamerája által felvett képet beszélgetőpartnerünknek. Persze csak akkor, ha ő is rendelkezik ilyennel.

A készülék 250 euróba (nagyjából 65 ezer forintba) kerül, ám használatáért utána nem kell semmiféle pótdíjat fizetni, csak a hagyományos telefonbeszélgetés árát számlázza a Belgacom. Állítólag külföldön is működik – bár ennek azért érdemes utánajárni a hazai telefonos cégeknél, mielőtt karácsonyra ilyen készüléket vásárolnánk.

A Visto piacra dobásától azt reméli a Belgacom, hogy sikerül megállítani a hagyományos telefonvonalak számának csökkenését: ugyanis a mobiltelefonok miatt a fejlett országok többségéhez hasonlóan Belgiumban is csökken a hagyományos vonalakra előfizetők száma. Ez a szám az 1999-es 5,142 millióról a tavalyi év végére 4,797 millióra esett vissza, de a tendencia az idei évben megállt, mindenekelőtt az ADSL-típusú (tehát folyamatos és nagy sebességű) internet-szolgáltatás rohamos terjedésének köszönhetően. A Belgacomnál azt nyilatkozták, hogy a Vistót – az ADSL-hez hasonlóan – a belgák 98 százaléka használhatja majd, ez az az arány, amelyhez adottak a technikai feltételek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik