Belföld

Vizsgálni fogják a Jukosz kitermelési koncesszióit is

admin
admin

2003. 10. 30. 15:50

Azután, hogy a Jukosz fő tulajdonosait minden oldalról ostrom alá vették, az orosz hatóságok most a cég legértékesebb vagyonát, olajmezőit is vizsgálat alá veszik. Elemzők szerint azonban nem valószínű, hogy az orosz állam elvenné a Jukosz koncesszióit az olajmezők fejlesztésére, leginkább azért, mert ez túlságosan rossz üzenet lenne a bel- és külföldi befektetőknek.

E hónap elején hozták létre a természeti erőforrások minisztériumának új részlegét, amely az olaj- és gázmezők kiaknázásáról szóló koncessziós megállapodásokat ellenőrzi. A minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy az új részleg elsősorban a nagy készletek felett rendelkező cégeket – köztük név szerint említve a Jukosz-t, az ExxonMobilt és a Royal Dutch/Shellt – ellenőrzi majd.

Eddig azonban a Jukosz az egyetlen célba vett vállalat. A cég egyetlen koncesszióját sem vonták eddig vissza, de ipari ágazati szakértők szerint a vizsgálat éppen azt húzza alá, mennyire kevés védelmet ad az orosz jogrendszer a befektetőknek, mivel – sokak véleménye szerint – teljesen önkényesen alkalmazható.

Az ellenőrzéseket a Jukosz-nál döntően nyolc térségben végezhetik, Oroszország nyugati részén és Szibériában. Különbizottságok vizsgálják majd, hogy a Jukosz teljesíti-e a koncessziós szerződésekben foglalt kötelezettségeit. A vizsgálatot végző tisztviselőket helyi ügyészek és a rendőrség kíséri, ami nem szokásos ilyen esetekben.

A Jukosz tevékenységének elsőszámú központjában, a Hanti-Manysi Autonóm Területen a helyi minisztérium arra kapott utasítást, hogy november 18-tól január végéig ellenőrizze a Jukosz olajmezőit.

A Jukosz őrizetbe vett vezetője, Mihail Hodorkovszkij nem tart az ellenőrzésektől. Mint mondta, a Szibnyefttel történt egyesüléssel már az oroszországi olajtermelés egyharmadát tartják a kezükben, ennek alapján valószínűsíthetően az ellenőrzések egyharmada is a Jukosz-ra esik.

A külföldi olajcégek azonban nem ennyire hidegvérűek: az ExxonMobil és a Shell – bár fenntartják, hogy szeretnék növelni oroszországi tevékenységüket – ehhez előbb változtatásokat várnak a föld alatti készletek kiaknázását szabályozó törvényekben. Ezeknek részletesen szabályozottaknak kell lenniük, nem pedig a hatóságok és tisztviselők kénye-kedvének, egyedi értelmezésének kiszolgáltatottnak – vélekednek.

A Jukosz pénzügyi vezetője nyilatkozata szerint lehetséges, hogy a Jukosz a jövő évre halasztja tervezett 1 milliárd dolláros eurokötvény-kibocsátását. Az Interfax orosz hírügynökség Bruce Misamore-t idézte, aki szerint a kötvényt esetleg csak a jövő januárban, vagy februárban bocsátják ki. Korábban a kibocsátást 2003 végére tervezték.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.