Belföld

Vizsgálni fogják a Jukosz kitermelési koncesszióit is

Azután, hogy a Jukosz fő tulajdonosait minden oldalról ostrom alá vették, az orosz hatóságok most a cég legértékesebb vagyonát, olajmezőit is vizsgálat alá veszik. Elemzők szerint azonban nem valószínű, hogy az orosz állam elvenné a Jukosz koncesszióit az olajmezők fejlesztésére, leginkább azért, mert ez túlságosan rossz üzenet lenne a bel- és külföldi befektetőknek.

E hónap elején hozták létre a természeti erőforrások minisztériumának új részlegét, amely az olaj- és gázmezők kiaknázásáról szóló koncessziós megállapodásokat ellenőrzi. A minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy az új részleg elsősorban a nagy készletek felett rendelkező cégeket – köztük név szerint említve a Jukosz-t, az ExxonMobilt és a Royal Dutch/Shellt – ellenőrzi majd.

Eddig azonban a Jukosz az egyetlen célba vett vállalat. A cég egyetlen koncesszióját sem vonták eddig vissza, de ipari ágazati szakértők szerint a vizsgálat éppen azt húzza alá, mennyire kevés védelmet ad az orosz jogrendszer a befektetőknek, mivel – sokak véleménye szerint – teljesen önkényesen alkalmazható.

Az ellenőrzéseket a Jukosz-nál döntően nyolc térségben végezhetik, Oroszország nyugati részén és Szibériában. Különbizottságok vizsgálják majd, hogy a Jukosz teljesíti-e a koncessziós szerződésekben foglalt kötelezettségeit. A vizsgálatot végző tisztviselőket helyi ügyészek és a rendőrség kíséri, ami nem szokásos ilyen esetekben.

A Jukosz tevékenységének elsőszámú központjában, a Hanti-Manysi Autonóm Területen a helyi minisztérium arra kapott utasítást, hogy november 18-tól január végéig ellenőrizze a Jukosz olajmezőit.

A Jukosz őrizetbe vett vezetője, Mihail Hodorkovszkij nem tart az ellenőrzésektől. Mint mondta, a Szibnyefttel történt egyesüléssel már az oroszországi olajtermelés egyharmadát tartják a kezükben, ennek alapján valószínűsíthetően az ellenőrzések egyharmada is a Jukosz-ra esik.

A külföldi olajcégek azonban nem ennyire hidegvérűek: az ExxonMobil és a Shell – bár fenntartják, hogy szeretnék növelni oroszországi tevékenységüket – ehhez előbb változtatásokat várnak a föld alatti készletek kiaknázását szabályozó törvényekben. Ezeknek részletesen szabályozottaknak kell lenniük, nem pedig a hatóságok és tisztviselők kénye-kedvének, egyedi értelmezésének kiszolgáltatottnak – vélekednek.

A Jukosz pénzügyi vezetője nyilatkozata szerint lehetséges, hogy a Jukosz a jövő évre halasztja tervezett 1 milliárd dolláros eurokötvény-kibocsátását. Az Interfax orosz hírügynökség Bruce Misamore-t idézte, aki szerint a kötvényt esetleg csak a jövő januárban, vagy februárban bocsátják ki. Korábban a kibocsátást 2003 végére tervezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik