Belföld

Visszaállamosították a Jukosz többségét

Az orosz államügyészség elrendelte a Jukosz olajcég többségi részvénycsomagjának lefoglalását. A részvények árfolyama a hír hatására több mint 10 százalékot zuhant. A világ legnagyobb bankházainak képviselői Putyin elnökhöz készülnek.

Az orosz államügyészség csütörtökön elrendelte a Jukosz olajtársaság őrizetbe vett cégvezetője és társai tulajdonában lévő többségi részvények lefoglalását. A hírt megerősítette a Jukosz szóvivője, aki szerint a részvények 61 százalékát foglalták le. Más források szerint csupán a cég részvényinek 53 százaléka került állami kézbe.


Az irányadó orosz részvényindex, az RTS 8,14 százalékos veszteséggel, 496,66 ponton zárta a napot, a Jukosz papírok pedig 11,98 százalékos eséssel, 10,650 dolláron zártak. A rubel mintegy 10 kopejkával gyengült a dollárhoz képest.


A Jukosz részvények lefoglalását a szakértők annak jeleként értekelik, hogy a hatóságok most már nem csak a Jukosz részvényesek tulajdonára formálnak igényt, hanem a társaság eszközeire is.


Alekszej Makarkin, a Politikai Technológiai Központ elemzője úgy vélekedik: a lefoglalással a hatóságok igyekeznek megtorpedózni azt, hogy az Exxon és a Chevron Texaco részesedést nyerjen a JukoszBAN, ez a vásárlás ugyanis Hodorkovszkijnak előnyös lett volna. A többségi részvények lefoglalása az első lépés a társaság kisajátítására, ami attól függ majd, mi történik a Hodorkovszkij elleni eljárás során – tette hozzá. Az intézkedés a Jukosz ellen is irányul, szemben az eddigi, Hodorkovszkij elleni lépésekkel.”Egyértelművé vált, hogy az orosz hatóságok a végsőkig el akarnak menni a Jukosz elleni eljárásukban” – mondta.


Az Aton Brokerage elemzője “rettenetesnek”, a lehető ” legrosszabb forgatókönyv” megvalósításának minősítette az ügyészségi döntést. Steven Dasevszky szerint a Jukosz számára az üzleti környezet sohasem lesz olyan ezután, mint volt korábban.


Az államügyészség döntésével egyidejűleg a Szibnyeft közölte: visszafordíthatatlannak tekinti a Jukosz-szal való fúziót a részvénylefoglalás ellenére is. ” A tranzakciót szeptemberben hajtották végre és a Jukosz, valamint a Szibnyeft meghatározó részvényesei a közös cég 26 százalékát ellenőrzik – mondta a Szibnyeft szóvivője.


A világ vezető 16 bankjának, köztük a JP Morgannak, a Citigroupnak, az ABN Amronak a képviselői még a mai napon találkoznak Vlagyimir Putyin elnökkel. Részleteket erről sem az orosz kormány, sem a bankok nem közöltek, csak azt tudni, hogy a pénzintézetek biztosítékokat szeretnének kapni arról, hogy az orosz beruházói klíma nem változik most, amikor komoly kételyek merültek fel a piacgazdasági reformok folytatódásával kapcsolatban.


A hét elején Putyin elnök nem foglalt állást Hodorkovszkij letartóztatása ügyében, mondván, hogy az ügy az orosz igazságszolgáltatásra tartozik és Putiny nem volt hajlandó találkozni az orosz üzleti élet képviselőivel sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik